Виртуозите свириха благотворително в Шумен

Национално турне организираха музикалните виртуози – цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов в градовете Варна, Бургас, Шумен и Русе. Те за първи път са заедно на сцената. Поводите са два. Първият е 70-годишнината на Минчо Минчев, който беше рожденик на 17 септември. Вторият е благотворителен. Хонорарите си двамата ще дарят на фондация „Панчо Владигеров“, която организира Международния конкурс за пианисти и цигулари на името на големия композитор в Шумен. В нашия град концертът беше безплатен за публиката.

И двамата музиканти са изпълнители със световна слава и преподаватели у нас и в чужбина. От 1990 г. Минчо Минчев е професор в Университета за изкуства „Фолкванг“ в град Есен, Германия, а от 1993 г. е председател на фондацията „Панчо Владигеров“ и председател на журитата по цигулка по време на конкурса на името на големия композитор.

Людмил Ангелов е почетен професор в Нов български университет. Като изпълнител гастролира на петте континента. Дълго време живее в Испания. От 2015 г. е председател на клавирните журита на международния конкурс за пианисти в Шумен. Той е единственият пианист, осъществил интегрален запис на петте клавирни концерта на Панчо Владигеров съвместно със симфоничния оркестър на Българското национално радио и диригента Найден Тодоров, които имат издание на компактдиск.

Концертът на двамата музиканти в ДКТ „Васил Друмев“ започна с „Шакона“. Тази творба прави известен композитора Томазо Витали през XVIII век. В превод „шакона“ е бавен испански танц. Чухме „Соната за пиано и цигулка №5“, опус 24 „Пролетна“ на Бетовен. Тя беше включена по повод 250-годишнината на великия композитор.

Минчо Минчев и Людмил Ангелов

Третото произведение в програмата – „Сюита в старинен стил“ на Алфред Шнитке. Малко знаем за този композитор с доста интересна съдба. Алфред Гариевич Шнитке е роден през 1934 г. в гр. Енгелс в Републиката на немците от Поволжието в СССР. Баща му е от литовско-еврейски произход, а майка му от местните немци. Музикалното си образование започва на 12 години във Виена, където баща му работи, а след три години продължава обучението си в Москва. Изключително талантлив, получава награда от Руската федерация. През 1990 г. започва да преподава в Хамбург. До 1994 г. получава два инсулта. Специално за него е създадено устройство, с което да записва музика с лявата си  ръка. В това състояние е създал Деветата си симфония. През 1998 г. умира и е погребан в Москва. Счита се за руски и за немски композитор – новатор, гениален композитор и музикален теоретик. Написал е музиката за 48 игрални и анимационни филми. И сега съвсем ще се учудите, като разберете, че той е композитор на филма „Белоруската гара“ – много известен и у нас през 70-те години на ХХ век. В последния епизод е включена песента „Имаме нужда от една победа“, написана от Булат Окуджава, изпълнявана и до днес от различни формации. Юрий Башмет е един от основните популяризатори на музиката на Шнитке. Няма как Минчо Минчев и Людмил Ангелов да не свирят творби на този автор. За нас остана удоволствието от „Сюита в старинен стил“, в която имаше пасторал, менует, фуга… А те напомниха, че Бах е любимият композитор на Шнитке.

За финал за рецитала си гостите бяха избрали „Соната за цигулка и пиано“ на Цезар Франк – известен композитор и органист от XIX век. Сериозно произведение, удоволствие от което дължим на високия професионализъм на Минчо Минчев и Людмил Ангелов. Световните музиканти бяха подготвили за турнето оригинална програма, с творби от различни епохи, която ще запомним.

Аплодисментите в залата бяха искрени, макар двойно по-малко да бяхме зрителите, стоейки с маски през стол, а и не всички места бяха запълнени. Наистина, това е едно от най-значимите културни събития за 2020 г. в Шумен.

Заместник-кметът Росица Антонова връчи плакета на община Шумен на юбиляра проф. Минчо Минчев от името на кмета Любомир Христов. Красивите кошници с цветя за виртуозите бяха от кмета, областния управител проф. Стефан Желев, Общинския съвет, Шуменския университет, Диана Дечева, Валентина Аврамова, читалище „Добри Войников – 1856“, хор „Родни звуци“.

Минчо Минчев получава плакета на община Шумен. Снимки Валентина Минчева

След дълбок поклон и признателност с ръка на сърцето проф. Минчо Минчев каза: „В този град – градът на Панчо Владигеров, но и на други велики българи, не мога да си представя, че ще бъда тук и няма да изсвиря нещо от великия композитор. Така че с Людмил Ангелов ще изпълним един романтичен валс от него“.

Дано благотворителното турне събере достатъчно средства за фондация „Панчо Владигеров“, а пандемията не отмени следващия конкурс на негово име.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име