Дългоочакваната втора пратка от 70 000 френски противогрипни ваксини вече е в България, но изобщо няма да стигне до свободния пазар в Шумен, показва наша проверка.  В края на септември в страната пристигна първата доставка от 88 000 дози, които изчезнаха буквално за дни. Заради COVID кризата има засилен интерес към противогрипните ваксини и хората зачакаха второто зареждане с надеждата, че ще успеят да се снабдят поне сега.

В аптеките в Шумен обаче или изобщо няма да получат, или ще получат само единични бройки от новите 70 000 ваксини. „Обиколих пет аптеки от сутринта, от различни вериги. По-малките казаха, че изобщо няма да получат ваксини, другите твърдят, че ще получат по 5-10 бройки и няма да има за свободна продажба“, оплака се шуменка, която безуспешно се опитва да се имунизира против грип.

Има огромно търсене, но хората трябва да се подготвят, че няма да намерят ваксини, единодушни са местните фармацевти.  От лицензираните складове на едро им обясняват, че по-голямата част от ваксините заминават директно за лечебните заведения. „Въпреки че сме дали заявки, за аптеките остават съвсем малко бройки“, казва председателят на шуменските фармацевти Евгени Панайотов. До него също е достигнала информацията, че повечето от ваксините ще отидат за лекарите и за болниците. „Днес-утре ще получим някакви бройки, но съвсем малко. Дори за нас, работещите в аптеката, не стигат“, посочва Панайотов. В аптеката са получили 5 ваксини, а служителите са 6.  

Евгени Панайотов. Снимка БНР

Председателят на шуменските фармацевти е притеснен, че за свободна продажба ще има само единични бройки и това ще предизвика недоволство сред гражданите. „Знам, че някои аптеки са правили списъци на чакащи, а сега са разбрали от складовете, че изобщо няма да получат ваксини“, казва Панайотов. Досега аптеките винаги можеха да направят заявки за желания от тях брой ваксини. Самият Евгени Панайотов, например, миналата есен е заявил близо 300 ваксини за аптеката си. „Тази година обаче не е така, не можем да поръчаме колкото искаме. А ние разчитахме на това“, коментира фармацевтът.  

И смята, че някой трябва да направи проверка къде са отишли всички тези ваксини. „Внесени са колкото миналата година, дори повече от миналата година, и изчезнаха. Трябва да се проследи пътят на тези ваксини, къде са отишли, защото те в аптеките изобщо не са влезли“, заяви Панайотов.  И той като колегите си може само да гадае къде са внесените близо 160 000 ваксини и дали всички са отишли в лечебните заведения. „Ваксините не стигат и до самите складове, които ги разпределят по аптеките“, казва фармацевтът и дава пример със склад на едро, зареждащ аптеки от Варна и Шумен. За 50 аптеки в този склад са получени общо 110 противогрипни ваксини.   

По принцип покритието с тези ваксини е много малко в България, между 2-3%, но тази година ще бъде по-голямо, заяви преди ден председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Тази година са внесени с 10 000 ваксини повече, но и това се оказа крайно недостатъчно заради огромното търсене в условията на пандемия. Досега българите не се ваксинираха масово против грип – докато в Германия се ваксинират над 70 % от населението, тук са около 4-5 %, показва статистиката. Тази година обаче има голямо търсене заради Ковид-кризата.

В страната се очаква още един внос, вероятно в края на месеца, но той е за здравната каса и е за пенсионери и хора в риск. На личните лекари ще бъдат предоставени общо 180 000 ваксини, които ще са безплатни и са предназначени за хора над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. Някои от тези пациенти обаче се притесняват дали реално ваксините ще стигнат за всеки, който желае да се имунизира, тъй като миналата година някои от джипитата не са получили нито една ваксина.

Нова поръчка за купуване на противогрипни ваксини тази година няма да има. За съжаление, ваксини за свободния пазар също няма да има, обобщават фармацевтите.  Дано поне за пенсионерите да има достатъчно, надява се Евгени Панайотов и напомня на възрастните хора да търсят ваксини от личните си лекари.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Миналата година беше същото. МЗ и РЗИ в Шумен обеща, а никакви ваксими за пенсионери и други възрасти. Срам от 12 на 22 лева да скочи цената на противогрипната ваксина. Фирмите-вносители дерат кожи като при тестовете за коронавируса. Далаверата продължава

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име