Инфекциозното отделение в МБАЛ - Шумен. Снимка архив Радиан.бг

В Шумен става страшно заради неадекватните реакции на Регионалната здравна инспекция и на кризисния щаб!  Това заявиха лекари – специалисти и джипита от региона по повод увеличаващите се случаи на Covid 19.  Медиците предупреждават, че в местното здравеопазване настъпва пълен хаос и обвиняват РЗИ и местните власти, че не правят достатъчно за ограничаване на заразата. „Вирусът може да бъде спрян чрез масово изследване и карантина на контактните лица, но от РЗИ не правят нито едното, нито другото“, посочват медиците.

От днес Шуменска област е сред шестте региона в страната в червената зона по заболеваемост с над 120 заразени на 100 000 жители.  С настанените в МБАЛ–Шумен 82 пациенти с коронавирус градът е на пето място по този показател. 

От вчера всички лични лекари получават указания от Здравната каса да не изпращат пациенти в областната болница, освен в краен случай, информираха медици. „Вярно е, имаме устни обаждания от касата. Указанията са да не насочваме към болницата пациенти с пневмонии, ако не са в тежко състояние“, потвърди джипи от Шумен.     

„За по-тежките случаи ни казват: ако сте сигурни, че човекът не е с коронавирус, пращайте го в болницата в Преслав! Но ние няма как да знаем дали пациент с пневмония има или няма ковид“, възмущава се друг лекар. Болните с положителен тест пък трябвало да се обадят на старшата сестра на МБАЛ-Шумен, за да се планира тяхната хоспитализация напред във времето. „Пациентите ще стоят вкъщи, докато могат. От Варна също вече ги връщат нашите пациенти“, казва лекар-специалист. Медикът признава: Буквално треперим от безсилие и от яд, защото в този град няма нито работещ щаб за борба с Ковид, нито адекватно работещо РЗИ! Личните лекари също са претрупани с работа, но никой не смее да си отвори устата, защото от здравната каса ще ги скъсат от проверки, описва ситуацията техен колега, специалист от извънболничната помощ.

РЗИ – Шумен мълчи

Медиците обвиняват РЗИ, че не действа адекватно в кризата. Здравната инспекция не изследва всички контактни лица, затова заразата се разпространява толкова бързо в региона, казват личните лекари. И дават конкретни примери. Личен лекар от областта е поискал от РЗИ да направят тест на негов пациент с леки симптоми на коронавирус, още повече, че родителите му са с доказан положителен тест. От здравната инспекция отказали, а сега състоянието на мъжа се е влошило и са го отвели с линейка, оплаква се джипито.

Всъщност, никой не знае как в Шумен се правят безплатни тестове за Covid 19 и дали въобще се правят. По принцип талони за безплатни тестове се дават от РЗИ, но граждани се оплакват, че от здравната инспекция им отказват изследвания и ги прехвърлят към личните лекари. Шуменци описват във Фейсбук конкретни ситуации, когато са имали контакт със заразени и въпреки това им отказват тестове: „На работа имахме два потвърдени случая на Ковид и един не, тъй като нямаше направен PCR тест, но симптомите му бяха същите. При последния случай звъннах в РЗИ да ги попитам какво се случва с контактните, защото реално всички колеги сме били контактни. И ми отговориха, че нямало как да ни поставят всички под карантина. И ако някой от нас усетил, че има симптоми, ако искал да си направи PCR тест, който разбира се, трябва да си платим“, пише ядосана шуменка във Фейсбук.

„Никой в Шумен не насочва хората за безплатни тестове. Единствено РЗИ могат, но не искат в Шумен да правят безплатни тестове. А по принцип всеки контактен трябва да бъде изследван, ако има някаква симптоматика, както например се прави в Добрич“, казва местен педиатър. И описва ситуацията тук: Дори при доказани случаи на коронавирус в някоя служба, РЗИ почват да ви питат: ама колко време бяхте в една стая с тоя човек? Бяхте ли повече от 10 минути? Според РЗИ едва ли не трябва да си правил дишане уста в уста на колежката от съседното бюро, за да ти го признаят за контакт, обясняват медиците. Иначе РЗИ пише протокол, че фирмата/институцията е спазвала мерките за сигурност и няма нужда от карантина и от изследвания. Точно тази практика на РЗИ – Шумен според медиците е виновна за разпространението на заразата в различни фирми и институции. 

Тази практика беше приложена и в областна администрация, където при доказан служител с коронавирус, РЗИ не направи тестове на контактните лица. Обяснението беше, че служителите спазвали мерките, носели маски, не контактували помежду си повече от 10 минути и т.н., затова нямало нужда от тестове на цялата администрация.

От два дни РЗИ – Шумен е в нелегалност, поне за /някои/ журналисти.  Сайтът на здравната инспекция не е актуализиран и няма публикувана информация за новите случаи след 18 октомври.  Шефът на РЗИ не си вдига телефона, пиарът на инспекцията също не отговаря по телефона, нито дава отговори на поставени от журналисти въпроси.

РЗИ не отговаря и на граждани, и на лекари, съобщиха ядосани шуменци. „Затварят ни телефона в РЗИ, когато ги питаме за нови случаи на Covid 19 в конкретно училище“, казва личен лекар от града. Друг медик пък твърди, че РЗИ крие информация за заразените.  

„От два дни мой пациент е с коронавирус, но досега не е обявен в никакъв портал“, заяви лекар-специалист от Шумен. Тъй като заразеният е ученик в Математическата гимназия, медикът се опитал да разбере как се спазват мерките в училището. „Питах РЗИ за мерките по училищата, отговарят ми, че вече нищо не можело да се направи, че коронавирусът е навсякъде в града и от София им било спуснато указание повече нищо да не правят“, казва лекарят. Това оправдание – че „така е спуснато от София“, се дава и на родителите.  Директори на училища пък се оплакват неофициално, че ги заплашват с глоби, ако карантинират паралелките. 

РЗИ – Шумен вече два дни мълчи на зададени от нас въпроси за заразени служители в община Шумен.  Неофициално се говори, че има много положителни случаи в администрацията, а гражданите се притесняват, когато трябва да ползват публични услуги.  В справките на РЗИ – Шумен обаче няма посочена месторабота на заразените, за разлика от други градове, където здравните инспекции дават такава информация.  Пресаташето на община Шумен също мълчи и не отговаря на зададените въпроси. Няма отговор и от областния управител Стефан Желев, когото потърсихме за коментар по темата.

Мълчат, заплашват с уволнение или се оправдават със София

– така може да се обобщи поведението на отговорните институции в Шумен в разгара на корона-кризата. А резултатът се вижда от всички – разпространяваща се зараза, пълна болница, хаос в училищата, все по-голяма паника сред населението. 

„Доктор Костов /шефът на МБАЛ,б.р./ реве, че в болницата няма лекари и сестри, а в същото време управата на града не прави нищо да спре разпространението на заразата, това е недопустимо!“, възмущават се медиците и настояват общинският кмет и областният управител да разпоредят спешни мерки. Задължително изследване на контактните лица и карантина – това е необходимо, за да се спре заразата, категорични са лекарите. И предупреждават, че в противен случай рискуваме да затворим целия град, а болните да останат без лечение.

„В момента ситуацията е страшна, моля ви, пишете някъде, трябва да се направи нещо, разберете!“, предупреждават медици и посочват: Ние не сме София, нямаме 15 болници, няма къде да лекуваме хората! Болницата е пълна, от Варна ги връщат, ние ги лекуваме по къщите!  

А решението можем да заимстваме от Добрич – преди няколко месеца там бяха в същата ситуация, заразата се разпространяваше безконтролно, болницата беше пълна, градът беше пред граждански взрив. Тогава здравният министър смени директорите на РЗИ и на болницата, и явно новите шефове въведоха адекватни мерки, защото към днешна дата в МБАЛ – Добрич има само 20 пациенти с коронавирус.

П.п. При подготовката на тази публикация стана ясно, че ситуацията е обсъждана и от общински съветници в Шумен, които също са изключително притеснени от „пълния хаос в града“, както го определиха. Очакваме реакциите на политическите групи в местния парламент  

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

5 КОМЕНТАРИ

  1. Шефката на РЗи е инфекционист, от 30 години прави стаж само на бюро. Директорът на болницата е ревматолог, 20 години сменя стол след стол и не е лекувал болни. Заместник-кметът по здравеопазване 10 години учи медицина и с нещастната си физиотерапия и регистрира само гафове. На докторите в здравната комисия не разчитайте – политически креатури. Там е и Камен Андонов – пиар на ВиК, после на РЗИ, да върви парата, че герберите си отиват…

  2. Герберите закриха белодробната болница с 60 легла. Младите специалисти бяха прогонени. Старите са с частни кабинети. Затвориха и кожния диспансер. Сега да търсят легла във Варна.

  3. Командировайте чиновниците от РЗИ в първо вътрешно на МБАЛ за една смяна. Те за забравили отдавна лекарската слушалка, а за диагностиката са пълна трагедия. Айде Лозанова, Калоянова, Марков, Чергова, Попова докторки барабар с лаборантките. Може и Буклова дето за 30 години не можа да вземе специалност. На тефтери медицината я докарвате, но в практиката е друго.

  4. Кметове, депутати, бизнесмени се лекуват в скъпите частни болници даже в правителствена болница. Хич не ги е еня за пациентите в Шумен. Каката от Касата да яхва метлата да сложи малко ред в направленията за короната. Отиде в НЗОК и бла-бла. Кадър на ДПС нищо не прави за района нито ваксини, нито тестове нито напправления АМАН! Защо плащаме осигуровки?

  5. Дайте по 1000 евро над заплатата на докторите от ДКЦ ще дойдат в болницата. Чисти без данъци! А на героизма на лекарите в МБАЛ шапки долу. И двойни заплати. Не ги унижавайте!!!!!! Иначе ще дойдат медици от Пакистан, Индия, Китай за 10 000 лева заплата, както беше предложил Петър Москов като министър. На какъв език обаче ще си говорят с нашите здравни шефове и с пациентите? Ще общуват като глухонеми. ГЕРБ срина здравето на нацията и цялата система.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име