Забраняват работата на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения в област Търговище за срок от 10 дни. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито. Това решиха днес членовете на Областния кризисен щаб.

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Другите важни решения на Областния координационен щаб определят въвеждането на пропускателен режим в обектите от търговската мрежа и завишаване контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

Към днешна дата общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Новозаразени през последното денонощие са 70 лица. Хоспитализирани в болничните заведения в областта са 94 души, разпределени както следва: МБАЛ-Търговище – 61 души, МБАЛ-Омуртаг – 21 души и МБАЛ-Попово – 12 души. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. За съжаление, починали са вече 32 лица.

Главният секретар на РЗИ – Търговище д-р Марин Йовов коментира ситуацията и подчерта, че новите случаи се движат във възходяща градация, което е притеснително за всички. Той запозна присъстващите с последните заповеди на министъра на здравеопазването, които ясно регламентират мерките за ограничаване разпространението на заразата и правомощията, с които всяка контролираща организация разполага.

С цел създаване на алгоритъм за действие в образователната система на територията на област Търговище бе взето решение да се продължи организирането на ежедневно систематизиране на обобщени данни, по отношение на отсъстващите ученици и педагогически специалисти, както и да се даде възможност началникът на РУО – Търговище да представя предложение до министъра на образованието и науката за преминаване до 10 дни на обучение от разстояние в електронна среда за ученици от V до VII/XII клас във всяко учебно заведение, за което има постъпил доклад от директора на училището за отсъстващи над 20% от общия брой ученици и педагогически специалисти.

В тази връзка началникът на РУО – Търговище Елка Станчева  докладва, че към момента двете средни училища в Търговище са преобразували образователния процес за учениците от V до XII клас в електронна среда от разстояние, поради висок процент отсъстващи учители и ученици. По нейни думи, в област Търговище болни, карантинирани или с грипоподобни симптоми са общо 1 606 ученици (15.62%) от общо 10 280 учащи.

Общият брой на работещите в учебните заведения на територията на областта педагогически специалисти са 1 228, като отсъстващи са 151 души, което се равнява на 12.30%. Към днешна дата под карантина са поставени 11 паралелки в различни училища. Към момента препоръките на Министерството на образованието и науката са за запазване на присъствената форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас, допълни още тя.

Представители на трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Търговище – в Търговище, Попово и Омуртаг, коментираха, че медицинският персонал работи отговорно, но вече се наблюдава натрупване на умора.

Веднага след приключване заседанието на Областния координационен щаб Митко Стайков издаде заповед, която регламентира взетите решения. Те влизат в сила днес и ще бъдат актуални в срок до 2 ноември.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име