107 станаха пациентите с коронавирус в МБАЛ – Шумен към 9 ч. тази сутрин, съобщи шефът на областната болница д-р Димитър Костов. Той подчерта, че всички те са с пневмонии и в сериозно увредено състояние. Болните с по-лека клинична картина изобщо не се приемат, защото свободни легла няма, вече сме като дядовата ръкавичка, каза директорът на болницата.    

Първоначално предвидените 85 легла за болни с Ковид, вече са увеличени на 123 – 55 в инфекциозно отделение, 40 в първо вътрешно, 20 в Нови пазар, 4 в интензивния сектор в Шумен и 4 в детско отделение.

От днес със заповед на РЗИ, пациенти с пневмонии и коронавирус в по-леко състояние се изпращат за лечение в  болницата във Велики Преслав. Там се разкрива ковид-отделение с  20 легла. Имаше съпротива, тъй като медиците в Преслав се притесняват, че нямат опит в работата с коронавирус и са на възраст, но и ние в Шумен сме така, заяви д-р Костов. И обясни, че разкриването на ново отделение е неизбежно, защото до вчера положението в МБАЛ – Шумен е било критично – максимално запълнени легла и липса на медици.

9 лекари и 16 сестри от областната болница са извън строя, тъй като или са болни, или са под карантина заради коронавирус.  Трима от болните лекари са от интензивния сектор, двама са от първо вътрешно отделение, което оставя най-натоварените отделения без достатъчно медици, каза д-р Костов. Той и директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова призоваха личните лекари и специалистите от извънболничния сектор да помогнат на колегите си в МБАЛ-Шумен и да се включат в ковид-отделенията.  Досега никой не е отишъл да помогне, само частната кардиологична болница ще помогне с един лекар, каза д-р Костов.

Попитан за болничната PCR-лаборатория, която ще се прави с дарения, той прогнозира, че лабораторията трябва да заработи до месец. Тя ще струва около 90 000 лв., в дарителския фонд  вече има 50 000 лв. и са направени авансови плащания за апаратурата.  Иначе болницата дължи 73 000 лв. на варненската „Света Марина“ за направените там тестове от началото на епидемията.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Те не само разполагат с личните ни данни, но и с диагнозите, за които лекарската тайна отдавна е прекрачила закона.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име