Бойко Борисов. Снимка МС

Премиерът Бойко Борисов съобщи в официалната си страница във Фейсбук, че е с COVID-19. „Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим“, написа Борисов.

В събота столичната РЗИ свали карантината на премиера с мотива, че правилата за карантината при контакт със заразен не важат за президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов заради крайно необходимата им обществена работа. Като причина се посочи и това, че двамата имат по две отрицателни теста, заяви шефът на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред 24 часа.  Според него и Радев, и Борисов са изпълнили разпоредбите на столичната РЗИ за карантиниране след контакт със заразен с коронавирус човек.

„Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме“, обясни Пенчев.   „На това основание всеки карантиниран може да иска отмяна след 2 отрицателни PCR теста. В противен случай може да съди РЗИ за дискриминация“, коментира пред „Сега“ адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право. „Какви критерии ползват да определят чия работа е обществено, а коя не е обществено необходима“, попита тя.

По думите на Пенчев двата последователни отрицателни теста, които са дали президентът и премиерът, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, мотивира се РЗИ. Пенчев допълни, че 10-дневната карантина предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, затова тя ще продължи да се изисква за всички.

„Всеки човек, който е бил в контакт с болен, ако контактът е бил близък и за дълго време, като водене в джип, взема мерки за ограничаване на контакти, ползва маски. Премиерът е изследван многократно. СРЗИ е снела карантината му, но той винаги много дисциплинирано е спазвал мерките. Надявам се, че той ще ограничи масовите си контакти и ще носи маска на закрито“, коментира темата и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев пред БНР в неделя.  Всъщност премиерът не е от най-дисциплинираните и неведнъж е сниман как носи маската си неправилно, припомня Сега. Пандемията не спря Борисов да разхожда различни спътници в джипа си.

Освен за отпадналата карантина на премиера в събота се разбра, че и бившата му пиарка Севделина Арнаудова (сега служител в централата на ПП ГЕРБ) също излиза от карантина с отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. След това стана ясно, че от карантина след два отрицателни теста е освободен и финансовият министър Кирил Ананиев.

Според правилата, разписани в заповедите на МЗ, всички те трябваше да останат 10 дни в карантина, дори и с негативен тест.  В петък столичната РЗИ наложи карантина на всички близки контактни лица на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, след като той даде положителен тест за COVID-19. Сред тях бяха премиерът, министрите Петя Аврамова, Кирил Ананиев и Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова, която продължава да пътува с Борисов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име