Съветът по вътрешни работи към БСП заседава вчера в София за първи път. Председател на съвета е лидерът на БСП - Шумен Веселин Пенчев.

Исканията на протестиращите полицаи за увеличение на заплатите са основателни. Това смята експертният съвет по вътрешни работи към НС на БСП.  Вчера членове на съвета проведоха заседание в София, а сред обсъжданите теми беше и протестът на служителите на МВР с настояване за повишаване на доходите им.

„Исканията на протестиращите полицаи  за увеличение на заплатите им са основателни, тъй като те бяха ощетени два пъти през тази година. Приета беше промяната в Закона за заплащане на извънредния труд, която ще влезе в сила едва от 1 януари 2020 г.  Предложението на БСП да влезе в сила веднага, беше отхвърлено”.  Това заяви председателят на съвета по вътрешни работи Веселин Пенчев по време на заседанието.

„Отпадането на служителите на МВР от списъка с 33 ведомства, които ще получат 30 % увеличение на заплатите, е крайно несправедливо с оглед на това, че през тази година полицаите бяха поставени пред доста сериозни изпитания. На първо място с пандемията, а след това – с протестите”, коментира още Пенчев.

Той посочи, че служителите на МВР са били и на първа линия в борбата срещу коронавируса.  Пенчев подчерта, че ако не се стигне до споразумение между тях и управляващите, се поставя под въпрос как правителството ще осигури сигурността и здравето на българските граждани.

Съветът по вътрешни работи е един от 17-те, които бяха създадени към Националния съвет на БСП и съответстват на министерствата в правителството.  „Министерствата в сянка“ трябва не само да посочат проблемите и въпросите в българското общество, но и да предложат начини за тяхното решаване.

Тази седмица вече се проведоха пилотни заседания на четири от съветите на БСП. Сред основните им задачи са анализирането на работата на ресорните министри в сегашното правителство и изготвянето на платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори на базата на „Визия за България”. С формирането на експертните съвети и началото на тяхната работа, БСП реално влиза в предизборна кампания и дава ясна заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България, заявиха от „Позитано“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име