Пациентите с коронавирус, настанени за лечение в преславската болница, днес се транспортират в новоразкрития COVID сектор в Онкоцентъра в Шумен.

Това се случва след провелото се днес Общо събрание на МБАЛ-Велики Преслав и масовите оставки на медици в болницата, които отказаха да лекуват пациенти с коронавирус.

„Ние сме изпратили докладна записка до РЗИ и Здравната каса и с тяхно разрешение и съдействие транспортираме пациентите по всички правила – със специализиран медицински транспорт”, каза за radian.bg директорът на МБАЛ-Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева.

Тя изтъкна липсата на условия и специалисти в болницата като причина за отказа да бъдат лекувани COVID пациенти. „Ние не можем да предприемем реанимационни действия, ако се наложи. Понякога пациентите се влошават за много кратък период от време и тези 30 минути за транспортиране до болницата в Шумен могат да се окажат фатални”, коментира Ненчева. Тя посочи, че в Онкоцентъра разполагат с пулмолог и реаниматор и там пациентите могат да бъдат лекувани адекватно.

По думите на Ненчева болницата във Велики Преслав продължава да лекува останалите си пациенти. Все още не се знае какво ще стане с медиците, подали заявление за напускане, тъй като оставките им са пряко свързани с разкрития в болницата COVID сектор. „Нямаме административно решение от институциите все още, чакаме становища”, каза още Йошенка Ненчева.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. В онкото няма инфекционисти нито епидемиолози. Кой ще провежда лечението? Кой ще им търси кръвна плазма?

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име