д-р Свилен Арнаудов, управител на КОЦ - Шумен

В изпълнение на разпоредбите на здравните власти, в Комплексния онкологичен център от вчера е разкрит COVID сектор с 20 легла. Заповедта за отварянето на сектора е издадена от Регионалната здравна инспекция, а леглата в него са 10 % от местата в лечебното заведение.

Управителят на онкоболницата д-р Свилен Арнаудов обаче е категорично против създаването на COVID сектора.  „Разкриваме сектора, защото се налага, но това противоречи на дейността на КОЦ и е в разрез със Закона за лечебните заведения“, заявява д-р Арнаудов в официална позиция до медиите.

Шефът на онкоцентъра посочва, че нямат специалисти по инфекциозни болести. Най-същественият му аргумент против COVID сектора е, че така се създава огромна опасност да се смесят потоците на пациентите с коронавирус и хората с онкологични заболявания, които са със силно занижен имунитет.  Д-р Арнаудов е изпратил докладна с аргументите си против COVID сектора до РЗИ – Шумен, областния управител, кмета на града, районната здравна каса и Българския лекарски съюз.

За да се предпазят онкоболните, COVID секторът е разположен в отделението за палеативни грижи, което се намира в отделна сграда. Съкратени са легла за палеативни грижи и легла в Клиниката за лъчетерапия, за да се осигурят изискваните 10 % места за новия сектор.  В него през първия месец ще работят 5 лекари, 8 медицински сестри и 8 санитари по график.  Само двама от лекарите са се включили доброволно в графика, останалите са разпределени със заповед на д-р Арнаудов.

Онколобницата в Шумен, в която има общо 200 легла и обслужва пациенти от цяла Североизточна България, продължава плановия прием по клинични пътеки. Дейността на специализираното лечебно заведение не може да спре, защото в противен случай раковоболните ще бъдат обречени, изтъкват медиците от онкоцентъра.

А гражданите остро протестират срещу създаването на COVID сектор в онкологичната болница.  „Сега леглата за палеативни грижи на онкоболните са ограничени до 5 и няма свободни места…Точно най- страдащите хора ли трябваше да бъдат лишени от медицинска помощ?“, възмущава се общинският съветник Даниела Русева. „Сега ще страдат най-уязвимите наши съграждани, за съжаление“, коментира координаторът на Изправи се.бг Йордан Йорданов.  

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Защо закриха белодробната болница? Сега щеше да поеме пациентите с коронавирус. Имаше специалисти, апаратура, интензивен сектор. Всичко се раздаде, а хората прогониха въпреки съпротивата на обществеността. Да си спомним кой управлява Шумен и държавата през 2012 година!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име