Ежедневен контрол на температурата на служителите се извършва в здравната инспекция в Шумен.

Общо 100 нови случая на жители на Област Шумен с положителни за коронавирус проби са регистрирани в Единния информационен портал. 44 от тях са на жени, 56 на мъже. Най-младият пациент с положителен резултат за COVID-19 е на 15 години и е ученик в 9 клас в СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Най-възрастният е на 79 години, от Шумен.

В резултат на продължилото епидемиологично проучване и взетите проби в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Лозево са установени нови 37 случая. 12 от пробите са на персонала, 25 на потребители на социална услуга. Така общият брой на установените потребители и служители с положителен резултат за коронавирус в ДПЛИУ става 66.

Всички положителни от персонала на ДПЛИУ 21 души са изведени от работните им места и карантинирани. Обсъжда се обособяването на положителните потребители в отделен сектор, който да се обслужва от отделен персонал, с отделно хранене, така че да не се смесват положителни потребители с тези, показали отрицателен резултат, това трябва да стане със заповед на директора на социалното заведение.

Най-голям брой нови случаи на коронавирус за последното денонощие са регистрирани в Община Шумен – 88 души. От тях 55 са в общинския център, седем в села от общината – Дибич, Мадара, Благово и Васил Друмев и останалите 26 са с адресна регистрация в с. Лозево.

Четири са случаите в община Венец – и четиримата са представители на едно домакинство в с. Ясенково. По два случая има в общините Велики Преслав и Нови пазар, по един в Хитрино, Никола Козлево и Върбица.

Предстои връчване на предписания за 10-дневна карантина на всички контактни на положителните.

40% ОТ ЛЕГЛАТА В ШУМЕНСКАТА БОЛНИЦА СА ОБОСОБЕНИ ЗА РАБОТА С COVID ПАЦИЕНТИ

По информация на директора на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов към 12 часа в четвъртък в здравното заведение има хоспитализирани 104 пациенти с доказан COVID-19, както и 30 пациенти, които очакват потвърждение.

Със заповед от днес се увеличават леглата на инфекциозно отделение до 80 легла, като се разкрива сектор на етажа на Урологичното отделение. Досега леглата бяха 55.

Към настоящия момент с положителни резултати за COVID-19 инфекция са 7 лекари, 6 медицински сестри, 7 санитари и 3 лица от друг персонал. Карантинирани са четирима лекари заради контакти с положителни.

40 процента от всички легла в МБАЛ – Шумен са обособени за работа с пациенти с коронавирус, останалите обслужват други спешни случаи. В структурите за COVID-19 пациенти работят лекари от всички останали структури на болницата.

ОСЕМ ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ РАБОТЯТ В ОТДЕЛ „ПРОТИВОЕПИДЕМИЧЕН КОНТРОЛ“ НА РЗИ

Осем държавни здравни инспектори работят към момента в отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ. В задълженията им влиза извършването на епидемиологично проучване, да се обадят на всяко едно от положителните лица и да установи техните контактни, да се проучи от кога са оплакванията, на кой адрес ще бъде домашната изолация на лицето.

След това трябва да се изготвят предписания за домашна изолация. В отдела има незаети 3 щатни бройки. В помощ на колегите си се включват работещите от отдел „Медицински изследвания“ и дирекция „Обществено здраве“. До момента в РЗИ – Шумен служителите с положителни резултати са 5, нови случаи няма. Извършва се ежедневен контрол на температурата на работещите в инспекцията и се спазват утвърдените противоепидемични мерки.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Нищо не пишете за старческите домове в Нови пазар и Шумен

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име