Сн. архив Радиан.бг

През последното денонощие в Шуменска област са починали трима пациенти с COVID-19, съобщиха от РЗИ. Вчера битката с коронавируса е загубил мъж на 68 години, а днес – две жени на 75 и 87 години.

Хоспитализираните в МБАЛ – Шумен пациенти в COVID сектора към 9 часа сутринта днес са 193, съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицински дейности” в лечебното заведение. От тях 156 са с положителен тест за коронавирус, 37 са с клинична картина за COVID-19, но се очакват да излязат PCR тестовете им. Във вторник са били приети 24 пациенти с вече доказан коронавирус или със симптоми за него.

„Според статистиката, която правих за 2 ноември в МБАЛ – Шумен 58 процента от лежащите в болницата пациенти са приети за лечение на COVID-19. Болницата не е прекратявала приемането на болни с други диагнози въпреки всички трудности, които среща”,  коментира д-р Йорданка Маринова.

Справка на здравната каса за броя на заетите легла от пациенти с коронавирус към 1 ноември сочи, че МБАЛ-Шумен е на първо място по натовареност сред болниците в цялата страна. Здравното заведение лекува повече пациенти с COVID-19 от столичните болници, включително и от Пирогов.

В Единния информационен портал за 4 ноември са регистрирани общо 105 нови случая на жители на Област Шумен с положителни за COVID-19 проби. 59 от тях са на жени, 44 на мъже. Най-младият пациент с положителен резултат за COVID-19 е момче на 5 години от Шумен. Има и двама души на ученическа възраст – момче на 14 години от Смядово и момиче на 18 години от Шумен.

Най-голям брой положителни резултати е регистриран във възрастовата група 40-49 години – 25 души. 23 са случаите сред хората на 50-59, 22 при 60-69-годишните. 14 от новите случаи са при лица в диапазона 30-39, 9 при по-младите 20-29. Във възрастта 70-79 случаите са 8, един мъж е на 80.

Най-голям брой нови случаи за последното денонощие са регистрирани в Община Шумен – 74 души, от които 68 са в общинския център, а останалите са в селата от общината Дибич, Лозево, Хан Крум и Белокопитово.

12 нови случая са сред жители на община Велики Преслав. Те са в населените места Велики Преслав, Имренчево и Кочово. 6 положителни теста са дали жители на община Смядово – в общинския център и в Кълново. Новите случаи в община Каолиново са 4 и са разпределени по 1 в Каолиново, Лятно, Браничево и Тодор Икономово.

Четирима са положителните в община Венец и те са в селата Венец, Борци, Капитан Петко и Черноглавци. 2 случая са регистрирани в община Никола Козлево – във Вълнари и Пет могили, двама са позитивните от Нови пазар, един нов случай има в село Върбяне, община Каспичан.

Предстои връчване на предписания за 10-дневна карантина на всички контактни на положителните.

Към 10 часа днес под карантина в Шуменска област са 1226 души. От тях 985 са в изолация в домашни условия. 49 са починалите с положителен резултат за коронавирус в Шуменска област от началото на пандемията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име