Капацитетът на областната болница в Шумен в момента е запълнен, почти няма незаето легло, затова ще бъде разкрито ковид-отделение в психиатричната болница в Царев брод. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който днес беше на посещение в града.

Създадена е организация и още следващата седмица ще се разкрият 20 ковид-легла в болничния стационар в Царев брод, съобщи проф. Ангелов.

Ще продължи и работата по възстановяването на легла в бившата белодробна болница, където трябва да се направи профилактика на кислородната инсталация. Там ще бъдат разкрити още 40 легла.

Положението в МБАЛ – Шумен е изключително сериозно, заяви здравният министър, след като посети областната болница и обиколи всички отделения, включително ковид-зоната в реанимация, за да се запознае с обстановката. „Натискът върху болницата и броят на новозаболелите е голям. Капацитетът на болницата към момента е запълнен“, коментира проф. Ангелов.

На въпрос как ще се осигурят медици за новите ковид-отделения, здравният министър заяви, че към настоящия момент в МБАЛ – Шумен няма необходимост от допълнителен брой лекари и сестри. Това беше потвърдено и от управителят на болницата д-р Димитър Костов. Медици обаче ще бъдат необходими в новите ковид-отделения, които ще бъдат разкрити.

В психиатричната болница в Царев брод ще останат сестрите и лекарите, които работят там, а медиците от Шумен ще правят консултации, обясни проф. Ангелов. Той съобщи, че се създава организация на национално ниво за осигуряване на жилища или хотели на стажант-лекари, които са проявили желание да се включат в ковид-секторите.  Стажантите ще бъдат разпределяни по места от здравното министерство и първите назначения ще започнат следващата седмица   

Пет центъра за изработка на плазма, Шумен не е сред тях

В страната ще има 5 центъра за изработване на рековалесцентна плазма извън столицата – във Варна, Пловдив, Плевен, Бургас и Стара Загора, съобщи здравният министър.  За разкриването им се очакват 4 апарата, които ще бъдат дарение от САЩ и когато пристигнат в Европа, правителството ще осигури бърз коридор за доставката им в страната, каза проф. Ангелов.

Във Варна такъв апарат вече е доставен и от понеделник центърът ще заработи, а обработената кръв ще започне да се разпространява в мрежата от болници. Подадени са заявки и по европейски проект за осигуряване на два апарата за рековалесцентна плазма, които ще се разпределят в страната.

Областните болници като шуменската ще могат да вземат кръв, която да изпращат за изработване на плазма, ако отговарят на медицинските стандарти. „Въпросът е дали можем да направим изключения от стандарта за вземане на кръв. Това ще бъде компромис, занижаване на изискванията. Експертите от една седмица обсъждат този проблем и аз няма да се меся, защото това може да създаде рискове за живота на хората, на които след време ще се прелива кръв“, коментира по този повод здравният министър.

Той подчерта, че е много опасно в състояние на криза да се правят промени с системата. В момента е важно системата да бъде стегната, да работи и да удържа на натиска, заяви проф. Ангелов. Според него най-големият натиск върху системата, който е бил в София в началото на миналата седмица, вече е преодолян с много усилия.

Зелените коридори

Попитан дали ще има промяна в зелените коридори за пазаруване на възрастните хора, Костадин Ангелов заяви, че все по-трудно разбира неизпълнението на приетите решения. „Когато определихме зелени коридори сутринта, имаше много изказвания, че тогава времето е лошо, че има заледявания, че два часа са малко време. Преместихме коридора следобед и го разширихме с един час. Сега пък младите хора протестират, че ги ограничаваме.  Но в състояние на криза, когато много хора губят живота си, трябва да има ограничения. Трябва да проявим разбиране“, призова здравният министър

По повод предложението на БЛС медикаменти без рецепти да се продават в хранителни магазини, както в други държави, здравният министър прояви сдържаност.  „Много внимателно трябва да се правят промени в системата в състояние на криза. Да, такава практика съществува. Само че има отново едно „но“.  В тези медикаменти има такива, които са опасни за живота и здравето на хората. Може да ви звучи странно, но един парацетамол, който се отпуска без рецепта, при прекаляване има сериозни опасности за здравето и живота, включително и смърт от остра чернодробна недостатъчност. Един аспирин, който е уж безобиден, при хора със сериозни заболявания може също да доведе до смърт. Затова да бъдем предпазливи при извършване на промени в системата по време на криза“, коментира Костадин Ангелов.   

Няма специалисти за тестове в шуменската болница

Няма специалисти за бъдещата ковид-лаборатория в МБАЛ – Шумен, заяви здравният министър в отговор на въпроса кога ще се осигури техника за изследване на PCR-проби в шуменската болница. „В момента не е проблемът наличието на техника и парите, а наличието на специалисти. Нямаме достатъчно микробиолози, нямаме достатъчно вирусолози да извършват тези изследвания.Когато се намерят специалисти, парите веднага ще дойдат“, каза здравния министър.

Тестовете, които личните лекари трябваше да почнат да издават още в началото на месеца, се отлагат в неясно бъдеще. „Въпрос на подписването на националния рамков договор между БЛС и НЗОК. Здравното министерство не е страна в този процес“, заяви проф. Ангелов, попитан кога все пак джипитата ще почнат да дават направления за PCR-тестове.     

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име