В РЗИ Шумен за област Шумен за 17 ноември са отчетени 103 нови случаи на коронавирус. Няма болни деца и младежи до 18 години, но прави впечатление, че заразата обхваща все повече млади хора и в активната възраст до 60 години. Най-младите заразени са мъже на 20 години от Каспичан и от с. Миланово,  и на 21 години от Шумен.  Най-възрастният е 80-годишен мъж от венецкото село Борци, съобщиха от РЗИ.

Ето разпределението им по общини:

Община Шумен – общо 65 случая: в град Шумен – 57 и в селата Мадара – 2 и по един случай в Градище, Ветрище, Средня, Мараш, В. Друмев и П. Волов

В гр. Шумен заразените на възраст между 40 и 50 години са 22 души, между 50 и 60 години – 15 души, между 30 и 40 години – 8 души, между 20 и 30 години – 5 души

Община Велики Преслав – общо 10 случая: град В. Преслав – 6, с. Миланово – 3, с. Троица – 1

Община Венец – общо 9 случая: Венец – 1, с. Капитан Петко – 3, с. Черноглавци – 1, с. Борци – 2, с. Изгрев – 1, с. Ясенково – 1

Община Каолиново – общо 8 случая: Каолиново- 2 и по един в селата Гусла, Климент, Загориче, Пристое, Браничево, Долина

Община Каспичан – общо 4 случая: гр. Каспичан – 2, с. Златна нива – 1, гр. Плиска – 1

Община Нови пазар – общо 4 случая, в град Нови пазар

Община Смядово – общо 2 случая, в град Смядово

Община Хитрино – 1 случай, в с. Върбак

Към 10 ч. в МБАЛ – Шумен са хоспитализирани 257 пациенти, от тях 203 имат положителен тест, други 54 чакат за резултат. Седем пациенти има в ОАРИЛ в момента, и седемте са интубирани.

Вчера в болницата са приети 27 нови пациенти, изписани са 21.

Починали са двама души – мъж на 49 години, за който няма данни за придружаващи заболявания, и жена на 59 години, с придружаващи хронични заболявания.

За настаняване в съседни области вчера са пратени петима пациенти – във Варна трима пациенти и двама в Разград.

Заболелите в Спешно отделение продължават да се увеличават, леглата в болницата са изчерпани, постъпващите са тежки случаи и в болницата непрекъснато се зарежда с кислород, съобщи д-р Йорданка Маринова. Медиците призовават гражданите да спазват противоепидемичните мелрки, защото според прогнозите все още вървим към пика на заразата.

Вече трета седмица обстановката в МБАЛ е изключително тежка, почти критична. И за съжаление сме далеч от пика, коментират медиците от болницата. В момента 257 пациенти с ковид се водят на 219 официални легла.

Миналата седмица починалите са 21, по предходната – 22. Медиците от МБАЛ вече казват, че мечтаят за деня, когато ще могат да обявят, че тежките случаи намаляват и няма починали.

В момента РЗИ- Шумен разполага с достатъчно бройки бързи антигенни тестове, които се правят по епидемични показания, съобщи директорът на здравната инспекция д-р Пепа Калоянова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име