Над 50 % ръст на парите за кметски заплати в община Шумен е заложен в бюджета за 2021 г.  Парите за възнагражденията на избраните кметове се получават в общината като държавен стандарт и се увеличават от 311 600 лв. тази година на 487 500 лв. през следващата година. Това става ясно от докладна записка на зам. кмета на Шумен Росица Антонова, която предлага 20-процентно увеличение на заплатите на шуменския кмет Любомир Христов и на 15-те избрани кметове на населени места. 

Предложението е възнагражденията им да се увеличат със задна дата от 1 октомври. Ако то бъде прието, основната заплата на общинския кмет ще стане 3 600 лв., а на селските кметове ще бъде между 1 015 и 1 239 лв. Върху тях се начисляват допълнителни възнаграждения за прослужено време.

В докладната си до общинските съветници зам. кметът по икономически дейности Росица Антонова обяснява, че местният бюджет има средства за увеличението на кметските заплати както през тази година, така и през следващата. Тази година за възнаграждения на избраните кметове община Шумен има по държавен стандарт 311 600 лв., а до края на септември са изхарчени 192 000 лв. за заплатите на 15-те селски кмета и още 27 000 лв. за заплатата на общинския кмет, отчита Антонова.  Предлаганото 20-процентно увеличение ще струва допълнително по 4 800 лв. на месец или 14 500 лв. до края на годината и  средствата са налични по бюджета на община Шумен, информира икономическият зам. кмет.

В докладната се посочва още, че в проекта за държавен бюджет за 2021 г. за общинската администрация на Шумен в частта за кметовете са предвидени 487 500 лв. като държавна отговорност. „Предвиденият ръст в делегирания от държавата стандарт за възнагражденията на кметовете през 2021 г. ще обезпечи необходимите средства по направеното предложение“, мотивира се Росица Антонова.

Докладната на зам. кмета с пояснения за планираните средства в проектобюджета

Впечатляващият ръст от над 50 % на парите за кметовете показва, че сегашното увеличение няма да бъде последното.  Вероятно следващата година ще има още едно повишение на заплатите им, а средствата се планират отсега, прогнозират общински съветници. Припомняме, че правителството подготвя 30-процентно увеличение за държавните служители от началото на 2021 г.

На предходната сесия през октомври общинските съветници взеха решение за повишаване само на заплатите на селските кметове, без тази на общинския кмет. Предложението беше направено от групата на ДПС и беше прието с 26 гласа „за“ от общо 41 съветници.   В сесийната зала беше предложено да се увеличи и заплатата на общинския кмет, а финансовият зам. кмет Татяна Костова подкрепи предложението за повишаване на възнагражденията и обяви, че в бюджета има пари за увеличение на заплатите на всички кметове. Мнозинството съветници от ДПС, БСП и част от десните обаче отказаха да включат точката в дневния ред и одобриха по-високи възнаграждения само за селските кметове.

Очаквано, областният управител Стефан Желев спря решението и го върна за ново разглеждане. Мотивите на Желев са, че предложението за повишаване на заплатите трябва да се внесе от кмета, а не от съветници. Сега администрацията внася отново предложението, в пакет със заплатата на общинския кмет.     

Ако бъде повишена заплатата на шуменския кмет, това ще означава по-високи възнаграждения за общинските съветници и за обществения посредник, чиито пари се определят като процент от кметската заплата. В момента основната заплата на кмета на Шумен е 3 000 лв. Тя беше определена през февруари миналата година от общинския съвет.

Ето как ще изглеждат заплатите на кметовете на населени места, ако бъдат одобрени на сесия:

Очаквайте позицията на общинския съветник Добромир Драев: За какво да увеличаваме заплатата на шуменския кмет? По-скоро трябва да я намалим!

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Депутатите се увеличават заплатите, кметовете и съветниците – също. А болницата призовава гражданите да дарят пари за кислород. Не ви ли е срам, управляващи? Пет милиарда лева обявихте за борба с корона вируса! За какво изхарчихте през април друг един милиард в началото на пандемията? Народът гладува, затова е болен и не само от ковид. Има и други болести, от които се мре!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име