Замърсяването на въздуха ускорява разпространението на Covid 19, заяви пред Нова телевизия проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в една от големите столични болници. Тя обясни, че мръсният въздух по-лесно образува малки капчици върху твърди повърхности, като стъкла, компютри, парапети, които могат да пренасят вируса. Проф. Аргирова посочи, че върху предмети коронавирусът може да престои до 3-4 часа. На топло Covid 19 се унищожава по-бързо, но на студено ще издържи, заяви проф. Аргирова и подчерта, че затова е необходимо да се чисти и да се дезинфекцира всичко.

Шумен е един от градовете с най-мръсен въздух в страната. Миналата зима той често беше в топ 5 на най-мръсните градове у нас и дори беше включен в европейската програма за подобряване на обществения транспорт, но администрацията не успя да се подготви навреме за изискванията по проекта и Шумен отпадна от класацията.

Замърсяването на въздуха не само увеличава риска от заразяване с коронавирус, но и влошава състоянието на болните, каза още проф. Аргирова. По отношение на тестовете, тя смята, че антигенните са равностойни на PCR-тестовете, но препоръча да се ползват антигенни тестове с най-високата чувствителност – над 95%. Според проф. Аргирова спад на заболелите може да се очаква в средата и края на декември.

След видеоконференция с членовете на Европейския съвет снощи, премиерът Бойко Борисов заяви, че у нас са заделени 15 млн. лв. за купуване на антигенни тестове. Те обаче щели да бъдат използвани, когато се стигне платото на заболеваемост, за да има по-пълна картина, каза Борисов.

Броят на заразените у нас остава висок, показват данните на Единния информационен портал. През последното денонощие положителните проби за коронавирус са 3 899 от направени общо 10 311 PCR теста – 37,8%. В болници са настанени 5878 пациентии, като 344 от тях са в интензивни отделения.

В Шумен броят на новите случаи остава висок – 80, в Търговище са 14, в Разград – 44.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име