Държавната помощ от 24 лв. на ден, която правителството обеща на работниците от принудително затворените бизнес дейности, ще бъде платена чак след 21 декември. Парите ще се изплащат в рамките на 10 – 12 дни след изтичането на срока на принудителното оставане вкъщи, каза пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Това означава, че дейностите, които ще затворят заради по-строгите мерки от утре, ще получат парите си едва след 21 декември, докогато е срокът на новите мерки. Сачева увери, че заявленията ще бъдат обработени бързо, за да имат хората пари за празниците. Между 21 и 24 декември обаче има само два работни дни и вероятно много хора няма да получат обезщетенията си преди Коледа.  

За да получат обещаните 24 лв. на ден, работниците от спрените бизнеси трябва да са в неплатен отпуск и да подадат заявление до своя работодател, в което да посочат датата, от която са в неплатен отпуск, за какъв период от време ще са в неплатен отпуск, както и банковата си сметка. Работодателят е длъжен да предаде списъка с данните от всички заявления в Бюрата по труда. Заявления ще могат да се подават от 30 ноември, съобщи Сачева.  Обезщетението от 24 лв. може да се ползва за срок от 60 дни, каза социалният министър.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име