Градът е болен и трябва да намерим начин го излекуваме този град! Така шуменският педиатър д-р Полина Миленова обобщава наблюденията си от първите два дни в новия ковид-център в поликлиниката, който беше открит на 25 ноември.  Д-р Миленова е една от двете лекарки, които започнаха работа по желание в ковид-зоната на ДКЦ 1. Така ръководството на здравното заведение успя да сформира два екипа от лекар, сестра и лаборант, които приемат пациенти всеки делничен ден от  8 до 12 ч. и от 12.30 до 16.30 ч.

Без преувеличения може да се каже, че новият ковид-център е истинска глътка въздух в критичната здравна обстановка в Шумен. Само за два дни стана ясно колко е необходимо съществуването на втора ковид-зона, освен спешното отделение, която да поема огромния поток от болни.

За два дни през кабинета в поликлиниката са преминали десетки шуменци, повечето от които се оказват с коронавирус. „Идват всякакви хора, основно възрастни, но има и деца, идват и със симптоми, и без симптоми, които просто са много уплашени. Но за съжаление, повечето излизат с положителен резултат от бързия антигенен тест“, казва д-р Миленова.  

Д-р Миленова в традиционния си педиатричен кабинет. Сега тя посреща болни в ковид-кабинета в поликлиниката

В ковид-зоната в ДКЦ безплатно се изследват пациенти, които имат симптоматика за Ковид или за грип –  болки в гърлото, кашлица, мускулни болки или температура. Всеки шуменец с подобни симптоми може сам да отиде в новия кабинет в поликлиниката, дори без направление от личния лекар. В кабинета се правят бързи антигенни тестове, а по преценка на дежурните лекари се прави и рентгенография.  Тестовете са безплатни само за хора с клинична картина, останалите граждани, които нямат оплаквания, но искат да се тестват заради работодателите си, примерно, трябва да платят 35 лв. за изследването, така се прави навсякъде, подчертава д-р Миленова по повод недоволството на някои шуменци.

На въпроса в какво състояние идват пациентите, д-р Миленова обясни, че повечето са с тежка клинична картина. Като педиатър, тя има наблюдения как протича болестта при малки деца, тъй като има пациенти с Ковид и на няколко месеца, и в ученическа възраст. „Има огромна разлика обаче в начина, по който протича болестта при децата и при възрастните. Макар че имам 11-годишен стаж като лекар, ми е трудно да повярвам колко различни са проявите на един и същи вирус при хора от различни възрасти“, казва д-р Миленова. И признава, че тежкото протичане на болестта при възрастните хора е плашещо. При децата вирусът се проявява остро и бързо – остро се разболяват, и на другия ден също толкова остро се оправят, буквално нищо им няма. Докато при възрастните заболяването може да продължи по 10 дни с температура и тежка картина. „Видях хора с пневмонии, които са се развили буквално за 3-4 дни, това притеснително. Идват хора, които наистина едвам дишат“, заяви лекарката.

На въпроса дали в ковид-кабинета могат да се реанимират хора в критично състояние, д-р Миленова отговаря, че екипите могат да окажат първа помощ, само докато дойде линейка. „Тук нямаме възможности за реанимация, затова ако някой усеща, че наистина не му стига въздух, нека да отива директно в болницата. Ние ще дадем кислород, но ще се загуби време да се транспортира пациентът до болницата. За съжаление, хората са уплашени и често не могат да преценят състоянието си“, коментира шуменският педиатър. И призовава шуменци да търсят лекарска помощ още при първите симптоми. „За съжаление, видях пациенти, които абсолютно са неглижирали първоначалните прояви на болестта. Когато имате болка в гърлото, кашлица, мускулни болки или температура, трябва да търсите лекар, защото е важно изследването за Ковид да се направи през първата седмица от началото на симптомите. След това вирусът вече не е в носа, а е слязъл надолу и хората идват с пневмонии“, съветва д-р Миленова. И допълва: Много бих искала да успокоя хората, но фактите говорят, че всеки трябва да се погрижи за своята безопасност.

Помолена да обобщи наблюденията си от първите два дни в ковид зоната, д-р Миленова казва: Градът е болен, това видях за два дни. И трябва да го излекуваме този град, не може да продължава така!  Д-р Миленова е категорична, че трябва да се подсили извънболничната помощ, защото специалистите и личните лекари поемат голяма част от тежестта на епидемията. „Ако в болницата има 250 тежки случаи, според мен в града има 25 000 леки, и тези леки случаи ги лекуват джипитата, те понесоха голяма тежест“, казва д-р Миленова. А напливът към ковид-кабинета потвърждава нейните препоръки за подсилване на извънболничната помощ.

И точно тук се появява важният въпрос: дали този крайно необходим кабинет ще продължи да съществува? Оказва се, че на този етап не е уредено дори неговото финансиране, макар че тези ковид-зони в поликлиниките бяха създадени по заповед на здравното министерство.  Работата на кабинета в Шумен е гарантирана до първата половина на декември, обясни управителят на ДКЦ 1 д-р Магдалена Ангелова пред шуменски медии при откриването на зоната. Дотогава ще работят сегашните екипи, но след това не се знае дали ще има желаещи медици да дават дежурства в кабинета. Не са решени и въпросите с финансирането на ковид-кабинетите, казва д-р Ангелова. Предполага се, че ДКЦ ще сключи договор със Здравната каса за финансирането на тази дейност и ще получава финансиране за кабинета. При създаването им, здравният министър обяви, че на работещите в Ковид-кабинетите ще се плащат допълнително по 1000 лв. за първа линия, както това се прави в болниците. До момента обаче нищо от това не е изпълнено и не е ясно кога и дали ще стане.

Засега кабинетът работи и оказва истинска помощ на десетки болни шуменци на ден. За да го посетите, трябва да се запишете сутрин от 8 до 9 ч. на телефон 0895 41 47 47.  При откриването му управителката на РЗИ–Шумен д-р Пепа Калоянова пое ангажимента, че всички, които са с положителен антигенен тест от поликлиниката, ще получат направление за безплатен ПСР-тест.

А ние да стискаме палци на двата малки екипа, които влязоха доброволно в ковид-кабинета, за да помагат на пациентите.  Едва ли можем да си представим какво е да работят екипирани като космонавти, да удържат на наплива от болни хора и да се борят с чисто човешкото си притеснение от заразата. И ако здравното министерство не осигури обещаните средства за тези кабинети, тогава община Шумен задължително трябва да се погрижи за съществуването на нашия кабинет. Защото става въпрос за живота и здравето на шуменци.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име