Любомир Христов. Сн Радиан.бг, архив

„Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система“. Така кметът на Шумен Любомир Христов обясни пред съветниците защо е внесъл предложение за увеличаване на заплатата му заедно със заплатите на селските кметове. На предходното заседание местният парламент реши да повиши с 20 % възнагражденията на „малките“ кметове на населени места. Общинският кмет не фигурираше в списъка. След това областният управител върна решението на съветниците с мотива, че то трябва да бъде внесено от кмета на Шумен.   

На днешната сесия предложението беше внесено както трябва – от кмета на Шумен Любомир Христов, но с допълнението да се повиши и неговата основна заплата /от 3 000 лв. на 3 600 лв., б.р./.  Христов мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията, т.е. с повишаване на неговото възнаграждение ще се увеличат и заплатите на общинските служители. Което е вярно само за заместник-кметовете и общинските служители, тъй като техните заплати са определени като процент от кметствата. Иначе няма пречка някой директор на дирекция да получи повишение на заплатата, без това да зависи от кметското възнаграждение, и пример за това беше даден от самия Христов със справка за заплатите в други общини. От нея стана ясно, че във Варна шефовете на общински фирми получават почти колкото кмета. В Шумен обаче това не е приемливо. „Няма как някой началник на отдел да получи повече от зам. кмета“, заяви Христов. И призова да се повиши неговата заплата, за да се увеличат и заплатите на общинските служители.

„Всички искаме квалифицирани служители в общината и негодуваме, когато някой не си е свършил работата и му липсва квалификация. Но за да имаме такива служители, те трябва да бъдат и добре заплатени“, мотивира се Христов. „Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система. Зам. кметовете вземат 80 % от моята заплата, оттам следват директори, шефове на отдели, не можем да им дадем повече отколкото на зам. кметове“, заяви Христов.  

За да направи сравнение с други градове, той прочете справка от Националното сдружение на общините /НСОРБ/, откъдето е поискал данни за брутните месечни заплати на работещите в общинските администрации.  Оказва се, обаче, че навсякъде общинските служители получават поне средна заплата за страната, а на повечето места вземат значително по-високи възнаграждения от средните. В много общини експертите вземат повече дори от подобни позиции в частния сектор, който на практика пълни бюджета и храни чиновниците, както основателно напомни общинският съветник Добромир Драев. 

Общинските служители на длъжност „експерт“ са най-добре платени в Хасково – 2 424 лв. на месец, следват Кърджали – 2 294 лв., Враца – 2 256 лв., Стара Загора -2 250 лв., Варна – 2 277 лв., Русе – 2 205 лв., Смолян – 2 200 лв., Перник – 2 195 лв., Търговище – 2 073 лв., Плевен – 1 700 лв., Пловдив – 1 542 лв.  Шумен е към края на класацията с 1 388 лв. брутна месечна заплата за длъжност „експерт“.  След Шумен са Ямбол, Кюстендил с 1 177 лв., Монтана с 1 170 лв.  На последно място е община Велико Търново с  брутна месечна заплата от 1 100 лв. за експерт.

Справката за управители на общински предприятия показва, че най-високи заплати вземат шефовете на общински фирми във Варна – 3 084 лв. брутно възнаграждение. Следват Русе – 2 861 лв., Перник – 2 830 лв. Силистра – 2 800 лв., Добрич – 2 700 лв., Враца – 2 621 лв.,  Кърджали – 2 551 лв., Видин – 2 503 лв., Хасково – 2 492 лв., Търговище – 2 421 лв., Смолян – 2 266 лв., Габрово – 2 162 лв., Бургас – 2 000 лв.  Шумен отново е към дъното с 1 660 лв. брутно месечно възнаграждение за шефове на общински фирми.  Във Велико Търново заплатата е 1 400 лв., а на последно място е Монтана с 1 225 лв. заплата за тази длъжност.

В крайна сметка след дълги спорове въпросът остана за следващата сесия.

Преди това съветниците спориха близо час дали да увеличат заплатата на Любомир Христов или да гласуват решението си от предходната сесия – само за заплатите на селските кметове.  Бившите шуменски кметове Максим Иванов и Красимир Костов горещо защитиха заплатата на наследника си, Костов дори взе няколко пъти думата, а Иванов предложи гласуването да бъде тайно и напомни, че възнагражденията на общинските съветници също зависят от заплатата на кмета.

На противоположна позиция беше Добромир Драев. В предходния мандат именно той предложи да се гласува максимално възнаграждение за общинския кмет с мотива, че когато човек управлява огромен бюджет между 75 и 85 милиона лева е редно да получава висока заплата.  Днес обаче Драев е на друго мнение. „Не видях от кмета работа, заради която да му повишим заплатата. Видях едно управление на инат, това видях аз“, заяви Драев.  Той не прие обясненията на кмета за връзката на неговата заплата и тази на подчинените му служители. „Ако вдигнем заплатата на кмета, ще я вдигнем само заради администрацията.  Но ние изобщо не знаем с колко ще се вдигнат заплатите на служителите“, каза Драев и припомни колоко драматично беше заседанието на общинския съвет, когато трябваше да се повишат заплатите на момичетата от звеното към местния парламент. „Тогава беше огромен дебат, прекъснахме заседанието, спорихме – и какво? Накрая заради 20 лева. Ако това ще е вдигането на заплатите на администрацията, няма как да го приема“, категоричен беше Драев.  Той допълни, че въпреки мнението си за кметската заплата, би подкрепил подобно предложение заради общинските служители, но иска преди това кметът да представи списък на длъжностите в администрацията и да посочи с колко ще увеличи заплатите им.  

Драев изрази силно недоумение от изнесената от кмета статистика за заплатите по общините. Около 2 200 – 2 300 лв. за експерт в общинска администрация изобщо не е ниска заплата, изтъкна Драев и посочи, че това не е ниска заплата и в частния сектор. „Не забравяйте, че има и реален сектор, който създава тези заплати! Тези пари идват от нас, от нашите данъци“, напомни Драев.

Лидерът на БСП Веселин Пенчев също оспори предложението за повишаване на заплатата на Любомир Христов и посочи, че решението на общинския съвет е свързано само със селските кметове.  „На миналата сесия общинският съвет не е обсъждал заплатата на шуменския кмет, затова е некоректно през тази вратичка да вкарваме и неговата заплата“, каза Пенчев и призова да се гласува само първоначалното решение за заплатите на селските кметове. Лидерът на БСП определи като некоректна и съпоставката между заплатата на Христов и тези на неговите подчинени. Във Варна заплатата на кмета не е пречка да се вдигат другите заплати, каза Пенчев и беше категоричен: Не може заплатата на кмета да минава през задния вход! „Проява на лош вкус е да се иска повишаване на кметската заплата точно сега, когато гражданите на Шумен чувстват липсата на качествено здравеопазване“, заяви лидерът на шуменските социалисти и призова кметът да се съобрази с това. „Ако искате, да излезем на улицата и да направим допитване до хората дали са съгласни да ви увеличим заплатата“, обърна се Пенчев към шуменския кмет.

Любомир Христов контрира, че трябва да се пита не само за заплатата на кмета, но и за заплатите на общинските съветници.  „Да видим дали хората ще са съгласни, като им кажем, че съветниците вземат еди какви заплати за един ден сесия и три консултации. Така че по тази линия едва ли ще получим подкрепа от някого“, заяви Христов. Ядосан от споровете в залата, той оттегли внесената докладна, като по този начин оттегли и предложението за заплатите на селските кметове. „За да прекратя дебата и да не се акцентира, че аз искам да си увелича заплатата! Но ще стане така, че ще пострада цялата администрация и вината ще бъде ваша!“, обърна се кметът към съветниците от лявата и дясната опозиция.

Светлозар Начев от ГЕРБ се опита да успокои обстановката и призова да се увеличат заплатите на всички кметове, за да се вдигнат и заплатите на служителите. „Това е тежко решение, но трябва да го вземем“, заяви Начев.  Сунай Садък от ДПС пък настоя да се гласуват заплатите на селските кметове, които са на първа линия в ковид-кризата. Цяло година никой не се сети за селските кметове, дори когато всички останали общински служители получиха повишение на заплатите още през януари, напомни Садък. Той посочи и факта, че заплатата на кмета на Враца е повишена с предложение от съветник, така че няма да бъде прецедент съветниците да предлагат такива точки.

При гласуването обаче неговото предложение не можа да събере необходимите 21 гласа. Така по точката няма взето решение и въпросът остава за следващото заседание на общинския съвет.

Междувременно колеги от Бургас съобщиха, че заплатата на бургаския кмет Димитър Николов, един от най-успешните градоначалници в страната, е под 2000 лв. През януари тази година неговата заплата беше повишена със 180 лв. – от 1800 лв. на 1980 лв. по предложение на председателя на общинския съвет Севдалина Турманова.  До януари възнаграждението на Димитър Николов е било 1 800 лв., определено през 2015 г.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

10 КОМЕНТАРИ

  1. Затапена система на затапен град. Безработен, мръсен, разбит, неосветен вечер. Какво да ви оттапваме, като сами сте се затапили? Няма един нормален тротоар, дупка до дупка. Половината администрация е излишна. Само далавери с водата, боклука, строителството.

  2. да еба клоуна му некадърен ……. хората пари за хляб нямат той заплатата от 3000 ще си я дига на 3600

  3. Нагъл пенсионер от запаса! Хем пенсия на ченге хем заплата с бонуси иска. И цялата некадърна клика около него. Да отиде да види как мръзнат пенсионерите по сериите на пазара и за стотинки стоят цял ден. Хора гладуват за да си плащат лекарствата.

  4. Нагъл пенсионер от запаса. Хем пенсия на ченге хем заплата с бонуси иска. Бабите цял ден стоят на студа на сергиите на пазара за стотинки. Хората гладуват за да си купят лекарства.

  5. Заплатите са вече вдигнати с 20%, четете шуменските новини и тези в региона. Все пак е оцелял някой журналист в Карлуково да пише по въпроса.

  6. Кмете дари 600 лева за банката за кръвна плазма в Шумен. И семейната ти приятелка рехабилитаторката Светла Маркова да се бръкне Преяде от заплати и проекти. Цялата администрация знае игричките ви

  7. Всички са за Царев брод! Администрация с гранични разстройства.

  8. На кмета му трябва една яка сурвакница да се опомни. Вече за правнуците си работи на пачки. Едно грамотно изказване не чухме от него. Какво затапване? Има финансова терминология и бюджетни анализи. Целия му екип е от посредственици. Скатават се от комисии, защото там ще ги питат за всеки харч. На тази му реч със затапването трябва да остане на минимална работна заплата. Няма финансова култура и икономически способности. Затова Шумен е в развалини…

  9. Кмете не ме интересува вашата заплата а ме интересува моята кога ще я дигните със 20% че съм със 630 лева а жена ми е със мизерията майчинство от 380 лв. до кога Вие ще хленчите за още пари а ние все да го Духаме ,не се наядохте на тея пари бре .Аз не искам милиони искам да живея Нормално ,но от такива като вас и Бойко и Герб алчността ви е безгранична.Т само да добавя че това няма да продължава вечно всичко си има начало и край …..

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име