Отдавна залата на община Шумен не е била така препълнена за концерт на Симфониета. Два месеца без класика – душата на нашата публика осиротя. Нетърпеливи, хората бързаха за Коледния концерт. Изви се дълга опашка за билети, залата се оживи. Всички бяхме с маски, включително и музикантите, без диригентът Станислав Ушев и духачите, както наричат музикантите с духови инструменти. А празничната програма беше разкош! Цели 14 заглавия – популярни оперни арии, валсове на Йохан Щраус–син и др.

Разбира се, специално място имаше сопраното Александрина Михайлова. Тя е шуменка, родена през 1998 г. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Здравка Христова. Участва в редица концерти и конкурси като пианистка. Дългогодишна хористка е в детския хор „Бодра песен“. На 14-годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене в ОШИ при педагожката Недка Телбизова. Скоро започват изявите й на концерти и конкурси. Печели редица конкурси, сред които конкурса VIVAVOCE 2015 на името на Гена Димитрова в София, където получава специалната награда. Първо място печели и на международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе през 2014 г. Участвала в няколко концерта с шуменската Симфониета. През 2017 г. получава стипендия за обучение в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Модена. Шуменката от три години се обучава в музикалния институт „Веки-Тонели“ при българската прима в Италия. С майсторския клас нашето момиче прави концерти в София, Бургас, Модена, Варезе, Мирандола. През месец май миналата година се класира на второ място в Международния конкурс за певци „Гена Димитрова“ в Плевен.

Александрина пее „Аве Мария“

Младостта е най-доброто украшение за всяка сцена. Александрина беше вълнуваща във всяка роля: Дездемона в „Отело“ на Верди, Мими в операта „Бохеми“ на Пучини, Адина в „Любовен еликсир“ от Доницети.

Но няма как да забравим изпълнението й на „Аве Мария“ от Джулио Качини. Произведението става известно едва през 1970 г., а е написано от Качини през 16 век във Флоренция.

„Panis Angelicus“ /Ангелски хляб/ е творба на Цезар Франк. Текстът е част от химна, написан от Тома Аквински за литургия на католическия празник на Тялото и Кръвта Христови.

Неизвестен е автора на популярната песен „Тиха нощ, свята нощ“, която разказва за Христовото рождение. Залата притаи дъх и преживя тайнството, което всички очакваме на Коледа.

Песента „О holw night“ става популярна коледна песен през 1855 г. Александрина я изпълни блестящо. На рояла свири Станислав Ушев.

„Зимната песничка“ на Христо Недялков раздвижи игриво публиката. Всички помним от деството „Над смълчаните полета пеят весели звънчета…“ За меломаните имаше много виенски валс, а последната полка „Трич-трач“ ни припомни за празниците на едни други времена, когато Европа е била спокойна и весела на сцени и площади.

Коледен концерт по време на пандемия. Снимки Валентина Минчева

Тръгнахме си удовлетворени. Песните за Рождество бяха духовната храна за Бъдни вечер и Рождество.

Валентина Минчева

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име