След като приключи ваксинацията на лекарите срещу Коронавирус, ще започне иминузация и на учителите, заяви през БиТиВи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Междувременно стана ясно, че около 20 % от преподавателите са заявили желание да се ваксинират, според проучване през декември. Очаква се броят на желаещите да се увеличи.

След 18 януари ще може да се говори за евентуалното завръщане на по-големите ученици в класните стаи, каза още Таня Михайлова.  Според последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, учениците от 5 до 12 клас продължават онлайн обучението си до края на януари.  От днес най-малките ученици от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи.

Доставиха втората партида ваксини

Днес в страната беше доставена втората партида ваксини на Pfizer/BioNTech. Траншът е от 25 000 дози, с които ще продължи ваксинацията на медиците от първата фаза. Очаква се тя да завърши до 2 седмици, каза на брифинг по повод пристигането на втората партида здравният министър Костадин Ангелов.

След това ще се започне ваксиниране в домовете за възрастни хора, където трябва да бъдат обхванати около 15 000 обитатели и още 11 000 души от персонала. Ще бъдат имунизирани и работещите в системата на образованието, като все още се уточнява броят на желаещите да се ваксинират учители.

Масовата ваксинация на населението ще започне през февруари-мерт, когато бъдат доставени по-голямо количество ваксини, каза здравният министър. Той допълни, че имунизацията ще започне от възрастните хора.

След около 10 дни ще дойдат още 25 000 дози от първата ваксина на Pfizer/BioNTech, а в началото на февруари се очакват още 30 000 дози, заяви Костадин Ангелов. Най-късно до 6 януари ще се получи становище от Европейския регулатор и за ваксината на Moderna, очаква се разрешение и за трета ваксина.  За всеки, който желае да получи ваксина, ще бъде осигурена, каза здарвнитя министър. Той подчерта, че противоепидемични мерки дават резултат и в момента България е на 24-то по заболеваемост в ЕС и трета по смъртност. „Постигаме задоволителни резултати, отчитаме ги като резултат от мерките. Благодарим на гражданите, които съвестно спазваха мерките“, добави министър Ангелов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име