Отец Неделчо благославя мъжа, извадил кръста от водата

Шуменското село Мадара спази традициите на Богоявление и ритуално хвърли кръста за здраве и благословия.  

Местният свещеник отец Неделчо Савов хвърли кръста в шадравана пред кметството, а басейнът специално беше изчистен и напълнен с изворна вода.  

Двама мъже от Мадара се хвърлиха да извадят Светия Богоявленски кръст, но пръв до него стигна Сашо Михайлов.

Късметлията беше поздравен от кмета на Мадара Неделчо Неделчев, който по традиция го награди с пари – 65 лв.  Другият участник в ритуала също получи по-скромна сума – 35 лв.

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев по традиция награди победителя в ритуала

Според народните поверия, който хване кръста на Йордановден, ще бъде здрав и честит през цялата година. На празника присъстваха стотина жители на Мадара, които дойдоха на площада да се поздравят за Богоявление. Ритуалът беше изпълнен при спазване на дистанция и на противоепидемичните мерки. Имаше гости и от съседното село Кюлевча.

След изваждането на кръста, хората си напълниха светена вода за довомете и се почерпиха по чаша вино. Спазваме традицията на Богоявление, защото сега хората имат нужда от хубави емоции и вяра, че ще бъдат здрави, каза кметът на Мадара Неделчо Неделчев.  

И на язовира в Шумен, без да е официално организиран, се проведе традиционният Богоявленски ритуал. Шестима мъже скочиха за кръста, хвърлен от отец Константин. За втори път Светия кръст извади 29-годишният пожарникар Стефан Митев, който улови кръста и преди две години.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име