Ковид секторът в КОЦ

Ковид секторът в Комплексния онкологичен център в Шумен вече ще обслужва само лежащо болни пациенти на КОЦ, които са и с коронавирусна инфекция. Това става със заповеди на министъра на здравеопазването и на директора на РЗИ Шумен, съобщи управителят на КОЦ д-р Свилен Арнаудов.

В момента в сектора се долекуват приетите пациенти, но от 1 януари не се прехвърлят нови спешни случаи от МБАЛ. Всички пациенти на КОЦ Шумен преди приемането им в лечебното заведение се тестват с бързи антигенни тестове, закупени от КОЦ. По този начин се прави възможното да бъде предотвратено внасянето на коронавирусна инфекция.

Разплатени са допълнителните средства от държавата, дължими на работещите в Ковид сектора. „Бяха трудни месеци, през които съвместявахме основната си дейност за лечение на онкологично болни с допълнителната за лечение на инфекциозно болни. Справихме се с усилията на целия екип на КОЦ- Шумен“, каза д-р Арнаудов.  Финансовата равносметка обаче показва, че стойността на клиничната пътека за прием на пациенти с коронавирус не компенсира вложените средства за преоборудване и окомплектоване на сградата на Отделението по палиативни грижи, което беше спешно преобразувано в сектор на лечение за болни с коронавирусна инфекция.

Очаква се в най-скоро време да приключи процедурата за закупуването на нов линеен ускорител, необходим за увеличения брой  пациенти, нуждаещи се от лъчетерапия. „Решението за откриването на процедурата беше обжалвано от една от участващите фирми с искане за временно спиране. Комисията за защита на конкуренцията не уважи искането, но фирмата се възползва от правото си да обжалва във ВАС. Очакваме решението на Върховния административен съд“, поясни д-р Арнаудов.

„Пожелавам на всички здраве и през 2021 да се върнем към нормалния си начин на живот“, каза още д-р Арнаудов. По думите му, това няма как да стане без изграждане на колективен имунитет чрез ваксиниране. Около 70 медици от КОЦ-Шумен до момента са пожелали да бъдат имунизирани срещу COVID-19, но броят им се увеличава ежедневно.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име