Под критичното ниво е и река Страшка, която преминава през шуменските квартали Макак и Мътница.

От 8-ми до 12-ти януари включително на територията на община Шумен са паднали над 106 литра дъжд на квадратен метър, което е три пъти над месечната норма. „Валежите обаче не бяха интензивни както на други места в страната, а по-равномерни, в продължение 4-5 дни и това даде възможност водата да се оттича нормално“, заяви Дилян Узунски, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка в общината.

Река Енчовска в Шумен

Състоянието на реките, деретата и язовирите проверяват втори ден служители от общинската администрация в Шумен. Няма опасност от наводнения и преливане на водоеми вследствие на падналите обилни валежи през последните дни, коментира Узунски.

Проверката в село Хан Крум, където Врана се влива в Камчия и се образуват критични участъци за високи води, показва, че речните нива са нормални и няма опасност от преливане.

Река Камчия при с. Ивански

Под критичното ниво е и река Страшка, която преминава през шуменските квартали Макак и Мътница, информираха от Общината. В предишни години тя е излизала от коритото си и е заливала близките дворове и къщи. Страшка е водосборна река и събира води от районите на селата Лозево и Белокопитово. Там се намират и два язовира, които събират скатните води и в момента количеството им е под кота преливник.

Стара река в Ивански

Река Салманска също тече в нормалното си русло. Само Стара река в Ивански е повишила нивото си, но в рамките на нормалното и без опасност от заливане на дворни места и къщи в селото. Коритото на река Енчова, която минава през Шумен, е почистено и притокът от валежите не създава рискове, констатираха при огледа специалистите от общината.

От началото на валежите няма подадени сигнали и не са констатирани активирали се свлачища на територията на община Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име