Любомир Христов

„Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система“. Коментарът е на кмета на Шумен Любомир Христов и беше направен на сесия през ноември, когато градоначалникът внесе предложение за увеличаване на собствената му заплата заедно с тази на селските кметове. Месец по-рано съветниците гласуваха 20-процентно повишение на възнагражденията на „малките“ кметове, но не включиха в списъка общинския кмет . Последва „затапване на цялата система“ –  областният управител спря решението на местния парламент и го върна с мотива, че предложението трябва да бъде направено от кмета на Шумен, а то беше прието по инициатива на група съветници.  

На следващата сесия през ноември точката отново влезе в дневния ред, този път внесена от кмета на Шумен Любомир Христов, но с допълнението освен заплатите на селските кметове да бъде увеличена с 20 % и неговата основна заплата – от 3 000 лв. на 3 600 лв.  Христов мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията, т.е. ако ще се повиши заплатата на кмета, ще се повишат и заплатите на служителите. Такава зависимост може да е „закон“ в община Шумен, но изобщо не е задължителна – справка в други общини показва, че няма пречка заплатите на администрацията да растат, независимо от кметската. В Шумен обаче това не е приемливо. „Няма как началник на отдел да получи повече от зам. кмета“, заяви Христов пред съветниците. И откровено подчерта: „Ако не се увеличи моята заплата, затапваме цялата система“.  При гласуването обаче неговото предложение не можа да събере необходимите 21 гласа и точката отново остана за следваща сесия. /Подробности тук/

През декември Любомир Христов не внесе предложението си за гласуване, но мнозинството съветници отново потвърдиха решението си от октомврийската сесия – да се увеличат с 20 % заплатите на селските кметове, без тази на общинския градоначалник.    

И отново последва „затапване на цялата система“. Този път решението на съветниците е спряно от самия Любомир Христов, който оспорва в съда заплатите на селските кметове.  В края на декември Христов е внесъл жалба в Административния съд и иска решението за повишаване на заплатите да бъде отменено като незаконосъобразно.

Шуменският кмет отново се мотивира с обяснението, че увеличението на заплатите става по искане на общинския кмет, а не на група съветници.  В това отношение обаче също има различни практики – заплатата на кмета на Враца, например, е повишена по предложение на общински съветник, така че няма да бъде прецедент съветниците да вземат такива решения. В самата община Шумен заплатите на общинския кмет през годините са увеличавани не по негово предложение, а по предложение на общински съветници. През 2014 г. предложението за увеличение на заплатите на селските кметове беше внесено от тогавашния общински кмет Красимир Костов, но за заплатата на самия Костов предложението дойде председателя на общински ясъвет. През 2016 г. предложението за селските кметове беше на Любомир Христов, но за неговата заплата предложението беше внесено от председателя на общинския съвет. През 2019 г. предложението за малките села беше внесено от Любомир Христов, но за неговата заплата – от тогавашния зам. председател на съвета Пламен Петков. Пак през 2019 г. заплатите и на селските кметове, и на самия Любомир Христов бяха увеличени по докладна на група съветници. В нито един от тези случаи общинският кмет, вкл. и самият Христов, не видя проблеми. Но сега видя.

В крайна сметка в момента „системата е затапена“ и селските кметове няма да получат увеличение на заплатите, докато спорът не мине през съда.  Или докато съветниците не увеличат и заплатата на шуменския кмет…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Абе тоя не се наяде, то имоти в Шумен, на морето, ниви, кражби от обществени поръчки! Аман!

  2. Бивш полицай с максимална пенсия 1400 лв., кмет с 3000 лв. заплата, кола, секретарка, шофьор и комисионни от всяка сделка. Смешен плач на едно бившо ченге.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име