Пет партии са сигурни за следващия парламент, а още две са вероятни като за тях решаваща ще бъде предизборната кампания. Това показва проучване на „Галъп интернешенъл“, обявено днес. Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма, като изследването е проведено между 7 и 15 януари 2021 г. сред 1010 души по метода „лице в лице“ /подробности тук /

От „Галъп“ посочват, че данните са моментна снимка към средата на януари и не са прогноза за изборен резултат. Прогнозите ще бъдат изключително затруднени, заради неяснотата в очакваната изборна активност, както и заради цялостната тревожна обществена атмосфера, коментират от социологическата агенция.

Най-голям процент от анкетираните – 22.9%, отговарят, че биха гласували за ГЕРБ в коалиция със СДС. ГЕРБ очевидно преодоляват проблемите от лятото, а и властта вероятно получава бонус от намаляването на случаите на коронавирус у нас, кометнтират от Галъп и допълват, че засега ниският темп при ваксинирането явно все още не оказва влияние върху имиджа на управлението. Няма как обаче да се знае реалният потенциал на формацията „Републиканци за България“, която се повява в проучванията в рамките на десети от процента, но вероятно има организационен и кадрови ресурс за атакуване на дялове, които биха осигурили субсидия. В изборния ден ще се разбере дали част от подкрепата, заявявана за ГЕРБ, всъщност ще се окаже скрит вот за РБ, посочва агенцията.

Втората политическа сила сред анкетираните е БСП с 19.2%.  Заедно с ГЕРБ, БСП загуби подкрепа през лятото (макар и не колкото ГЕРБ), посочват от Галъп. Спадът на подкрепата на БСП през лятото се дължи и на това, че като моментни алтернативи протестите припознаха по-скоро други партии. Именно те в момента донякъде пречат на БСП да монополизира потенциалния протестен и наказателен вот срещу управляващите. До (и в) изборния ден обаче може да има и друга тенденция – това зависи от кампанията, коментират социолозите.

Трета позиция с 12,4% са очакваните гласове заема „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов като че ли засега спира своя ръст и времето ще покаже дали това е стъпало нагоре или плато. Така Трифонов, след няколко поредни месеца ръст, всъщност е заел „парцел“ от изборното пространство у нас, който би могъл да развие с кампания, посочват от агенция и коментират: Любопитно ще е отражението на очакваните лица на партията по места.

При ДПС резултатът от 10.9% сега от потенциалните гласуващи може да се окаже и долна граница, ако се има предвид наблюдаваната в последните месеци и очаквана мобилизация на партията. Важен въпрос занапред в кампанията ще бъде колко гласове от чужбина би получило движението и колко гласове у нас би консолидирало – при новите си отношения с политическия връх в Турция. Конкурентите му засега не изпъкват и остават с десети от процента, но и при тях важи правилото за потенциалния скрит вот.

Демократична България също е сред сигурните партии за следващия парламент, макар и според Галъп вече да не увеличава подкрепата си. През този месец коалицията е с 6,2% подкрепа. Голяма обаче е разликата между тези твърдо заявяващите, че ще гласуват и общия масив потенциални гласове за тази партия, което означава възможни колебания в подкрепата. ДБ са силни във „финалните спринтове“, припомнят социалозите и смятат, че от съществена важност ще са вътрешните баланси между по-компактната, но организирана ДСБ и партията с много по-широка моментна подкрепа, но и с доста по-флуидни структури – „Да, България“.

Според „Галъп“ за още две партии влизането в парламента е верояутно, но от основно значение за тях ще е силната предизборна кампания – явяващите се заедно ВМРО/НФСБ с 4.6% и „Изправи се.бг“/“Отровното трио“ с 4.5%.

От останалите сили изпъкват „Воля“ (2.1%) и „Възраждане“ (1.4%). Социологическите методи улавят най-вече тях. Останалите (общо 5,4%) могат да бъдат преценени по-скоро с друг тип методи – експертна преценка, електорална история, политологичен анализ и т.н. Във връзка с това, немалка електорална тежест имат и формации, които се разполагат близо до процента, като „Атака“, от която винаги могат да се очакват изненади; АБВ, които сега промотират популярния в определени среди доц. Мангъров; „Републиканци за България“ и др.

Делът на анкетираните, които ще гласуват, но не са решили за кого, е 10.4%.

Едва един от 10 от възнамеряващите да гласуват признават, че вирусът би ги отказал. Такава е и частта на хората, които казват, че ще гласуват, но все още не могат да кажат за кого.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име