Около 50 служители от затворените заведения се събраха на протест пред областната управа в Шумен

Служители от затворените ресторанти, кафета и нощни клубове в Шумен излязоха днес на протест срещу неадекватната политика на правителството към техния бранш в тежката епидемична обстановка. Около 50 души се събраха в 12 ч. пред областната управа, а най-често задаваният въпрос беше: Как се живее с 24 лв. за два месеца?

Защото толкова са получили до днес стотиците бармани, сервитьори, диджеи и друг персонал на шуменските заведения от затварянето им през ноември – 24 лв. за един работен ден от ноември. И нито лев за декември и януари.

С тези 24 лв. посрещахме Коледа и Нова година, с тях трябва да си плащаме сметките и да си гледаме децата!, възмущават се хората от бранша. И с основание питат: Защо само в България мерките са толкова неадекватни? Защо в другите европейски държави хората от затворените бизнеси получават 80 – 90 процента от заплатите си, а тук вече два месеца правителството оставя засегнатите без пари?

Фалит и глад – браншът е на ръба на оцеляването

Повечето ресторантьори вероятно ще фалират заради неадекватната политика на правитеството в кризата, предупреждава Калин Димитров, управител на ресторант в Шумен. Що се отнася до държавните мерки към служителите, той просто не намира думи. „Не знам как да го опиша, хората са получили по 24 лв. за един ден през ноември и това е всичко до днес. Това е абсурдно!“, коментира Димитров и предупреждава: Повечето от колегите са на ръба на оцеляването!

Калин Димитров предупреждава: Браншът е на ръба на оцеляването!

Според Димитров възстановяването на бранша ще бъде много трудно. Затова работещите в сектора искат незабавно отваряне на дневните ресторанти. За нас е абсурдно, че ресторантите в хотелите могат да работят, а ние в градските ресторанти сме затворени и не ни позволяват да работим!, възмущава се Димитров.  Ако все пак заведенията останат затворени, служителите в бранша настояват държавата да прилага по-адекватни антикризисни мерки – да се изплащат пъълни заплати или 90 % от тях на засегнатите работници, а работодателите да получат поне 20 % от оборота си за същия период на миналата година

Нощните заведения – седми месец без работа

Нощните заведения вече седми месец сме без работа и не се знае кога ще отворим, казва Бисер Балинов, собственик на популярен клуб в Шумен. „Казаха три седмици, после още две седмици, още месец, сега казват 1 март, после ще кажат 1 април, и така…“, описва ситуацията Балинов.

В неговия клуб е имало 10 служители, които вече официално са безработни. „Миналата година 6 месеца държахме хората в неплатен отпуск и накрая от 1 януари просто затворихме бизнеса. Какъв е смисълът да плащаме разходи, разрешителни, да вадим документация, когато не се знае дали ще работим“, пита риторично собственикът на затвореното заведение. И се ядосва заради служителите си: През всичките тези години им плащахме осигуровки, включително и на хората, които бяха на втора работа, а сега, когато трябва да получат обезщетения, държавата се подиграва с тях!

Бисер Балинов: През всичките тези години плащахме осигуровки на служителите си, а сега, когато трябва да получат обезщетения, държавата се подиграва с тях

Самият Балинов като работодател също не може да се възползва от антикризисните мерки. „От програмата 60/40 не можем да се възползваме, защото не работим. Много разчитахме на обещанията, че ще получим процент от оборота. Но после поставиха редица условия, обвързаха парите с неадекватни изисквания, затова мнозинството от бранша не кандидатства за тях“, обяснява Балинов. И дава пример: Средствата по програмата могат да се харчат само за текущи разходи, и то през следващите 3 месеца. Не мога да купя стока с тези пари, не мога да плащам стари заплати или стари задължения, само текущи консумативи. А ние даже не знаем дали ще отворим през следващите 3 месеца, възмущава се Балинов. И пита: Какъв е смисълът  да работиш на светло, като държавата не те защитава дори в най-тежките моменти и просто те оставя да фалираш!

Областният: Не зависи от мен

При протестиращите по тяхна покана излезе областният управител Стефан Желев. Пред него хората от бранша отново поставиха исканията си – незабавно отваряне на заведенията или изплащане на поне 90 % от заплатите на засегнатите, както и минимум 20 % от оборота на работодателите. Хората стоят гладни, заяви в прав текст Калин Димитров.

Областният управител излезе при протестиращите по тяхно искане

Областният управител отговори, че има министерска заповед за ограничителните мерки и той е длъжен да я изпълнява. „Плюс това има заявление на министър-председателя, че до края на месеца всичко, което се дължи като обезщетения, ще бъде изплатено“, заяви Стефан Желев. „Ние това го чуваме непрекъснато, затова сме тук. Защото вече не вярваме. И нашите колеги наистина стоят гладни, с бебета, с малки деца. И тук не са виновни работодателите, те са си свършили всичко. Но държавата ни даде само 24 лв., иначе много обещават“, отсякоха ресторантьорите.  И заявиха категорично: Искаме по-адекватни мерки! На което областният отговори, че не може да помогне, защото нещата не зависят от него.

С днешния си протест шуменските ресторантьори подкрепят националния протест, който се проведе днес в София под мотото „Марш към свободата“.

Стотици протестиращи се събраха днес в столицата. Снимки Радиан.бг

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име