Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква – Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ , Духовно училище, гр. Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“ – София и Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен, съобщиха от правителствената пресслужба.

Духовното училище в Шумен ще получи 926 хил. лв. държавно финансиране.

Образователният министър Красимир Вълчев, че средствата са в значително увеличен размер спрямо предходни години. „Това се случва в резултат от гласуваните промени в Закона за вероизповеданията, от две съществени промени в него. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, втората е, че възнагражденията на свещенослужещите бяха приравнени с тези на учителите и средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях“, отбеляза Вълчев. Той посочи, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а и за системата на училищното образование.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна значението на обучението в тези училища. „Те са изключително важни за етническата толерантност впоследствие, и за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, затова, че те проповядват мир, а не проповядват война“, заяви Борисов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име