Частен съдебен изпълнител за втори път ще продава помещенията на Бюрото по труда в Шумен, а социалното министерство още търси решение на проблема, макар че той съществува от две години. Министерството ще чака резултата от публичната продажба, за да търси изход от ситуацията. Това става ясно от последния парламентарен контрол, когато социалният министър Деница Сачева трябваше да отговаря на въпросите на шуменския депутат Иван Иванов по темата.  

Народният представител припомни, че Бюрото по труда в Шумен вече беше предлагано за публична продажба. Сградата беше пусната на пазара през 2019 г. от частен съдебен изпълнител, но поради липса на купувач процедурата тогава беше прекратена. Бюрото по труда в Шумен ползва три етажа от сградата на ул. „Цар Иван Александър“, които са собственост на обявената в несъстоятелност държавна фирма „Универс“ ЕАД. Фирмата е в ликвидация и преди 2 години съдия-изпълнител пусна имота на търг с начална цена 365 760 лв, но купувачи не се явиха. 

Сега се прави втори опит за продажба на имота – обявление, залепено на сградата, посочва, че на 22 март ще се проведе продажба на помещенията. По този повод Иван Иванов основателно попита социалния министър как продажбата ще се отрази върху работата на служителите на Бюрото по труда, още повече, че заради пандемията броят на безработните расте и всеки ден пред борсата чакат десетки шуменци. Предвидени ли са алтернативи за преместването на Бюрото по труда, попита още народният представител. И напомни, че предшественикът на Сачева, бившият социален министър Бисер Петков, беше обещал, че ще предприеме действия за запазване на сградата.

В отговор министър Деница Сачева увери от парламентарната трибуна, че „осигуряването на подходящи условия за работа на служителите от Дирекция „Бюро по труда“ в град Шумен, особено в условията на увеличен брой на клиенти – както търсещи работа, така и работодатели, е от безспорно значение за достъпа до услуги и за качественото им предоставяне“.

След като през 2019 г. в Агенцията по заетостта е постъпило уведомление за опис на имота и оценка с цел публична продан по изпълнително дело, социалното министерство е провело срещи и разговори с областния управител на Шумен и с кмета на града, в резултат на които е направено предложение да се предостави на Бюрото по труда сградата на бивше общинско училище, която обаче изисква скъп основен ремонт, обяснява министър Сачева. Става въпрос за закритото през 2009 г. бивше Пето основно училище, където трябваше да се премести трудовата борса, но тази идея пропадна заради липса на средства за ремонт.

Междувременно социалното министерство е провело срещи с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е едноличен собственик на капитала на бившето дружество „Универс“ ЕАД, с цел да не се допуска продажбата на държавната собственост, както и да бъде защитено безвъзмездното право за ползване и стопанисване на Бюрото по труда. Решение на проблема в тази насока обаче не е намерено, признава министър Сачева.

Тя допълва, че обявената сега за продажба площ е част от първия етаж на сградата с начална цена от 304 000 лв.  В Агенцията по заетостта и в Бюрото по труда в Шумен към този момент не е постъпила информация по официален път от частен съдебен изпълнител или от друг орган във връзка с процедура за публична продан, заяви социалният министър. И допълни, че социалното министерство ще чака изхода от търга. „Към настоящия момент не се налагат промени в режима на работа и изпълнението на функциите на Дирекцията и тя продължава дейността си съгласно утвърдените правила за работа. Агенцията по заетостта е разработила няколко алтернативни варианта за продължаване на дейността на Бюрото по труда, така че да осигури нормално обслужване на регистрираните лица, търсещи работа и работодатели. На този етап, поради липса на друга подходяща сграда, не е възможно преместването на Агенцията, но в зависимост от резултата от обявената процедура за публична продан, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта ще продължат да търсят решение на въпроса, съвместно с представителите на местните органи на управление, а именно вероятното им преместване в друга сграда“, заяви социалният министър.

От вас очаквах по-сериозно отношение, очаквах да заявите от тази трибуна, че ще се погрижите да не нарушавате нормалния ритъм на работа в Шумен, репликира депутатът Иван Иванов. И посочи, че на 23 март, когато се очакват резултатите от публичната продажба, социалният министър ще бъде в предизборна кампания. „А кой ще се занимава с този казус? Ако на 23 март се продаде този имот, какво ще се случи? Очаква се тогава да има пик на кризата с COVID 19 и хората да останат без работа, не си дай Боже, а кой ще ги обслужва и кой ще се занимава с този казус?“, попита народният представител от парламентарната трибуна.

И коментира, че предшественикът на Сачева е излъгал от същата трибуна, като е заявил, че за тази сграда са предвидени средства, за да бъде заплатен дългът и да не стои повече въпросът дали тя ще бъде продадена. „Друго ненормално нещо, което чувам е, че една държавна собственост в момента се продава на търг за неплатени задължения, тоест държавата е един лош стопанин. Ако Вие не можете да решите този въпрос в рамките на Вашите правомощия и в контакт с Вашите колеги, не знам какви други въпроси биха могли да бъдат решени, най-малко по отношение нуждите на тези, които са загубили своята работа и които чакат някакво обезщетение! Бюрото по труда в Шумен е едно от най-посещаваните места в момента, защото има доста хора, които са загубили своята работа“, каза Иван Иванов.

„Наистина очаквах от Вас един по-категоричен отговор, а сега ние чакаме сега като ловци на пусия – дали ще мине дивеч или няма да мине, ако мине, ще го гръмнем, ако не мине, няма да го гръмнем и ще търсим какво да правим… защото в момента това ми обяснихте – чакаме търгът да мине и да видим какво ще стане, а пък тогава ще му търсим колая“, коментира в заключение депутатът.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име