Георги Софронов, сн. Фейсбук

Директорът на Телевизия Шумен Георги Софронов е депозирал днес оставката си в деловодството на общината. Това съобщава кметът Любомир Христов в отговор на въпрос на общинския съветник Даниела Русева. Кметът допълва, че трудовите правоотношения на Софронов ще бъдат прекратени в рамките на определеното по договор предизвестие. По договор е регламентирано 3-месечно предизвестие, но периодът може да бъде и по-кратък, коментират запознати. Очаква се общината да обяви конкурс за директорската длъжност в ТВ Шумен.

Около Софронов се разгоря скандал, когато стана известно, че негова родственица е получила комисионни от телевизията за осигурен рекламен договор. Става въпрос за реклама на Шуменския университет, за която родственицата на тв шефа е получила над 1000 лв. комисионна. Въпросът беше поставен от Даниела Русева още на предишната сесия, а за тази сесия тя отново зададе писмен въпрос към кмета Любомир Христов, като директно го попита дали толерира подобно поведение. „Общинската администрация никога не е толерирала действия, които биха могли да се изтълкуват укорително в морален аспект“, декларира кметът Христов в писмения си отговор до Д. Русева.

По въпроса за изплатените комисионни, кметът цитира правилника за вътрешния ред на телевизията, в който е регламентирано, че рекламните консултанти, както във всички други медии, получават процент от осигурените договори и е определен размерът на възнагражденията. Според правилника щатните и нещатни служители на телевизията, както и всеки гражданин, осигурил реклама, има право на възнаграждение като процент от сумата. Проблемът е, че изплащането на комисионни на близки родственици, в случая сестрата на директора, е укоримо от морална гледна точка, посочи Даниела Русева на предходната сесия.

Скандалът с комисионните обаче просто беше последният и даже не толкова важен от цяла поредица преди това. По-същественото е, че през последните две години качеството на обществената медия се влоши и това беше очевидно и за зрителите, и за общинските съветници, които гласуват бюджета на телевизията. Радиоточка с картинки, която струва на бюджета 320 000 лв. – така определи Телевизия Шумен общинският съветник Венцислав Венков, бивш журналист с 24-годишен стаж, който на няколко сесии се опита да постави въпроса за работата на медията и конкретно за отговорността на нейния директор.  Повече можете да видите тук

Досега обаче кметът Христов мълчаливо и не толкова мълчаливо толерираше телевизионния шеф. Едва сега явно нещо се е променило и градоначалникът е решил да търси нов директор на ТВ Шумен. Сред администрацията се говори, че кметските хора вече са водили разговори с двама души, но не са успели да ги накарат да заемат горещото място в телевизията.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име