Снимка БЛС

Шумен повече от седмица упорито държи печалното първенство по брой на новозаразени в Североизтока.  Този път градът изпревари дори Варна – през последното денонощие в Шумен има 64 нови случаи на коронавирус, докато във Варна са 59. Още по-трагично е сравнението със съседните Търговище и Разград – в Търговище има само 4 нови случаи, в Разград са 8.

Всъщност, от началото на пандемията съседните региони, които са със сходен климат и състав на населението, имат в пъти по-малко нови случаи от Шумен. Не случайно посочвам климата и етническия състав на населението. В началото на заразата, когато Шумен пак имаше повече заразени от Търговище и Разград, болницата ни беше с най-много пациенти в страната и дори бяхме с най-много смъртни случаи, шуменските здравни власти неофициално се опитваха да обясняват ситуацията с такива смешни оправдания  – че ветровете в Шумен, виждате ли, духали по друг начин и причинявали тези тежки последици, пневмонии и смъртни случаи, пък и етносите ни били недисциплинирани. Само че и в Търговище, и в Разград ветровете духат долу горе по същия начин, досега метеоролозите не са отчитали някакви фрапиращи климатични различия в района. А и етносите в съседните области са като шуменските.

Случващото се показва едно – че здравните власти и кризисният щаб в Шумен имат голям проблем с овладяването на епидемичната обстановка. Или просто са неспособни да го направят. Вчера на заседанието на областния кризисен щаб директорката на РЗИ д-р Пепа Калянова заяви, че инспекцията нямала обяснение откъде се разпространява заразата.  Да беше попитала някой преболедувал гражданин или някой лекар от ДКЦ и ковид секторите на МБАЛ! Щеше веднага да получи поне две обяснения.

Рентгенът в поликлиниката е истинско гнездо на зараза, и това го твърдя като очевидец. В едно и също тясно затворено помещение за снимка чакат и здрави, и болни с ковид. В 8 ч., когато отвори рентгенът, всеки идва, застава на региструрата, след това сяда на седалките и започва да чака. С часове. А Ковид е въздушно-капкова инфекция. Нали ви е ясно какво се случва, когато на 20 квадратни метра се съберат 20 души, от които половината кашлят и разпространяват заразата? На едно и също място с часове седят хора, от които единият е с контузена ръка, а другият с явни симптоми на коронавирус. Там се преглеждат и доказани пациенти от ковид сектора на първия етаж. Които уж трябва веднага да отидат на снимка, но служителите се разсейват и болните си стоят заедно с останалите. След което всички граждани влизат един след друг в една и съща чакалня на рентгена, където си оставят дрехите.

Още преди месеци поставих въпроса пред управителя на ДКЦ за смесването на болни и здрави хора пред рентгена. Д-р Ангелова ми обясни, че нямало как да се разделят пациентите, защото нямало отделен вход, пък и нямало екип, който да работи на втория рентген. Дори и да е така, съществува едно много просто решение – хората със симпоми за ковид и пневмонии да се преглеждат в други часове от тези, които идват да си направят снимка на крак, ръка или гръбнак. Какво пречи да се осигури зелен коридор от 8 до 10 ч. или от 13 до 15 ч. за гражданите, които нямат Ковид?  Как цяла година не можаха да намерят решение на този проблем? Или може би трябва на кмета да му се наложи да си направи рентген с Ковид болните, за да се сетят всичките ни здравни и други власти, че има и други начини?

Тревожна е и ситуацията в МБАЛ – Шумен, където на едни и същи етажи има и ковид сектори, и отделения за други болни. Самите лекари подчертават въздушно-капковия характер на заразата и опасността да се заразиш, като престоиш по-дълго време и дишаш един и същ въздух с ковид-пациентите. А акушер-гинеколози са бесни, че такова смесване по етажите е допуснато и за бременните. И посочват, че това е в разрез с всякакви медицински стандарти.

Още в самото начало ковид-секторите трябваше да се изнесат в отделни сгради, за да не се допусне заразяване на другите пациенти, признават медици от МБАЛ – Шумен. Но други болници в Шумен няма, закрихме ги. Макар че за една година можеше да се направят много неща. А с днешна дата, когато лечебното заведение пак е препълнено с ковид пациенти, изглежда съвсем необяснимо решението на мнозинството общински съветници, които с лека ръка отказаха да възстановят белодробната болница или поне да обособят отделно белодробно отделение. Защото кметът и заместничката му по здравеопазване не искат да харчат пари от общинския бюджет за такива екстри като белодробна болница/отделение. На последната сесия кметът Христов и заместничката му по здравеопазване – лекар, впрочем, показаха много по-голяма загриженост за интересите на медицинския колеж, отколкото за критичната ситуация с ковид болните в МБАЛ–Шумен. А в същото време Гюнай Тефиков напразно се мъчеше да убеди колегите си от прокметското мнозинство, че сега е моментът да вземем пари от държавата и да си възстановим белодробната болница.  

А извън здравните заведения, един от най-големите източници на зараза си остават магазините и хипермаркетите. Няколко пъти съм била свидетел как хората се бутат един в друг на опашките пред касите, без да спазват никаква дистанция и без никой да им направи поне забележка. А дори когато купувачите влязат в пререкания помежду си, нито касиерите, нито охраната на магазините реагират. Ето конкретен пример: стоим пред касата на голям хипермаркет. До нас буквално се залепя нетърпелив чичка и почва да си нарежда продуктите на лентата. На всичкото отгоре си е смъкнал маската на врата и ни кашля в лицата. Правя му забележда да спазва дистанция и да не ми кашля в носа, на което следва грамогласна тирада: абе стига с тези вашите измислени вируси бе, никакви вируси няма, ти досега като не си се заразила, значи няма да се заразиш и все в тоя дух. Касиерката си мълчи, забила поглед в апарата, охранителят и той се разсейва на два метра, останалите хора на опашката чакат да им дойде редът. Върху лентата за продукти със сигурност има следи от кашлицата на чичката.     

Та в тази връзка да попитам д-р Калоянова: Колко управители на големи хипермаркети глобихте за неспазване на противоепидемичните мерки? Доколкото си спомням, в редовните месечни отчети на РЗИ се твърди, че няма нарушители. Какво трябва да правят гражданите – да се бият помежду си в магазините и да викат полиция, за да установите най-накрая, че има нарушители?

И още нещо да попитам д-р Калоянова и областния кризисен щаб: Дадохте ли предписание на управителката на поликлиниката да реши проблема с рентгена? Една майка ме пита къде да заведе дъщеря си на рентген, че детето си наранило ръката. Та къде да я заведе, при болните от ковид зоната ли?

И последно да попитам: Когато на сесията се решаваха такива важни въпроси, като възстановяването на белодробната болница или откриването на белодробно отделение, защо никой от РЗИ или от областния кризисен щаб не дойде, за да представи становището си пред съветниците? А само ден по-късно се събрахте на заседание, на което да се оплаквате, че заразата се разпространява неконтролируемо и ситуацията в болницата е критична.

Явно така ще изкараме цялата епидемия в Шумен – от съвещание на съвещание, чиновниците ще си правят справки, управниците на града ще си стоят затворени в кабинетите и ще мислят за по-важни неща, като стадиона например, лекарите в МБАЛ ще изнасят на гърба си цялата здравна криза, а гражданите ще се молят поне да оцелят, когато се заразят. Защото както е тръгнало, всички ще се изпозаразим в този град, рано или късно…

Дияна Желязкова

п.п. Току-що видях във Фейсбук мнението на д-р Полина Миленова, известен педиатър, първата, която влезе доброволно в ковид зоната на ДКЦ. Ето коментарът на лекарката: Душата ми повръща! Докога болницата и поликлиниката ще са големи Ковид Зони? Къде да ходят на лекар другите болни? Има готова сграда, а се гласува против?! Кмета да каже публично ЗАЩО са против? Ако си счупи крак къде ще отиде на рентген? Д-р Маркова защо е против?!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име