Владислав Панев, Демократична България

Демократична България е единствената политическа формация от партиите, които ще участват в следващия парламент, която няма в листите си агенти на бившата комунистическа репресивна Държавна сигурност. Това заяви водачът на листата на демократичното обединение в Шумен Владислав Панев, след като Комисията по досиетата оповести резултатите от проверките си.

Вчера беше обявена принадлежността към бившите комунистически тайни служби на 87 кандидат-депутати от различни партии: 15 от БСП, 8 от ДПС, 7 от ВМРО, 3 от „Има такъв народ“, 2 от „Изправи се! Мутри вън!“ и един от ГЕРБ. Сътрудници на бившата Държавна сигурност има и сред формациите, на които социолозите не дават шанс за следващото НС.

Демократична България е приела за свое вътрешно правило кандидатите да декларират, че нямат принадлежност към комунистическите тайни служби, подчерта по този повод Владислав Панев. Нещо повече – в програмата на демократите е предвидена лустрация за хората на висши публични длъжности. Обединението предвижда в Конституцията да бъде заложена забрана за хората с принадлежност към бившата ДС да заемат публични длъжности, посочи Панев.

Демократите предвиждат проверките за принадлежност към комунистическите тайни служби да обхващат ръководните длъжности в Министерския съвет, МВР, Министерството на отбраната, МВнР, службите за сигурност, Министерството на правосъдието, ВСС и органите на съдебната власт – съдилища, прокуратура и следствие от окръжно и по-високо ниво, както и Конституционния съд. Цели се и проверки да има и по отношение на независимите контролни и регулаторни органи – Комисия за защита от дискриминация, омбудсман, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на личните данни, СЕМ, обясни Владислав Панев.

Пресцентър Обединение Демократична България – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име