Към 10 ч. изборният ден върви нормално, има добра активноста, а хората масово избират машинното гласуване

Въпреки прогнозите за ниска избирателна активност заради епидемичната обстановка и лошото време, в няколко градски секции в Шумен от сутринта има опашки от чакащи да гласуват, видя репортер на Radian.bg.

В една от големите шуменски секции – 48-ма в СОУ „П. Волов“, в 9,30 ч. имаше опашка от десетина избиратели пред вратата на класната стая. До този момент вече са гласували 70 от общо 987 избиратели в района. 40 от тях са гласували традиционно с хартиена бюлетина, останалите 30 са избрали машинния вот.

В съседната стая, в която се помещава друга секционна комисия, броят на електронно гласувалите дори е по-голям от гласуващите с хартиени бюлетини.

Опашка от чакащи пред 48-ма СИК в СОУ „П. Волов“ в 10 ч. тази сутрин. Снимки Радиан.бг

„Избирателната активност е сравнително висока, идват да гласуват и доста възрастни хора, въпреки че се очакваше, че те ще се страхуват и няма да излязат“, заяви Павлина Живкова, член на 48-ма СИК. Тя допълва, че веднага след отварянето на секцията е имало чакащи гласоподаватели и определя изборната кативност към този момент като доста добра.

„Много хора избират да гласуват електронно, не се притесняват от машините, дори по-възрастните, и са готови да се научат как да се справят с електронния вот“, допълва Живкова. В тази секция около 10 ч. имаше малък проблем с машината, което временно спря електронното гласуване за десетина минути. Оказа се, че някой от избирателите е бутнал кабела и е прекъснах захранването към машината, след което гласуването беше възстановено.

Членовете на комисията не се притесняват от дългия изборен ден, в помещението се прави дезинфекция, всички са с маски, спазва се и дистанция. „Работата върви гладко, всичко е наред“, казват хората от 48-ма секция и коментират, че организацията на тези избори е добра, въпреки необичайната обстановка.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име