Два черни рекорда са поставени в Шуменска област през изминалата седмица – най-висок брой хоспитализирани с Ковид 19 от началото на пандемията и най-много смъртни случаи за 24 часа.

През изминалата седмица /24 март – 4 април/ се задържа нивото на новите случаи на COVID-19 в Шуменска област, както и броят на хоспитализираните в МБАЛ и КОЦ – Шумен, показват данните на РЗИ.

569 са регистрираните в Единния информационен портал нови случаи на COVID-19 в Шуменска област за периода 29 март – 4 април 2021 год.

За изминалите седем дни са поставени 1 204 дози от ваксината Comirnaty на BioNTech. 354 са ваксинираните с първа доза на Comirnaty, 240 с втора доза. Поставени са и 579 дози от ваксината на Astra Zenecа и 33 от препарата Moderna.

През изминалата седмица най-голям брой нови случаи са регистрирани в най-голямото по брой жители населено място – Шумен. Установените лица с положителни проби са 325. 38 са случаите в гр. Нови пазар, 32 във Велики Преслав, в останалите населени места са единични случаи. С положителни проби са 10 деца на възраст от 5 месеца до 18 години.

Рекорд на хоспитализираните и смъртните случаи

273 пациенти са хоспитализирани в МБАЛ – Шумен към 10.30 в понеделник, съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност”. Това е абсолютен рекорд от началото на пандемията, досега най-висок брой пациенти с коронавирус в болницата е регистриран на 4 декември м. г., когато са лежали 264 пациенти.

Сега 243 са с вече доказани проби, резултатите на 30 се очакват. В същото време през уикенда е имало и 19 пациенти в КОЦ – Шумен, така броят на хоспитализираните в областта доближава рекордното число 300 души. В интензивно отделение се намират седем болни, четирима от тях са интубирани.

 „Това беше най-черната седмица от началото на пандемията” – коментира емоционално д-р Маринова. За седем дни са починали 32 пациенти, което също е рекодно число, а само в събота е поставен друг черен рекорд – 10 жертви на коронавируса за един ден. Най-младата починала пациентка е на 42 години, най-възрастният на 91. От началото на пандемията в Шуменска област по данни на РЗИ са починали 433 пациенти с COVID-19.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име