Билборд на Илтер Бейзатов на жилищен блок срещу магазин "Ешрефоглу" в Шумен. Билбордове на Бейзатов имаше и из целия Делиорман по време на предизборната кампания

Цяло село в Делиормана гласува в неделя с преференции. В тази гражданска активност нямаше да има нищо странно, ако не ставаше въпрос за преференции в листите на една партия и то само в полза на един кандидат.

При това преференциите са смазващи: от 401 гласа за ГЕРБ, подадени в една от секциите в колзевското село Вълнари, цели 400 са за втория кандидат в листата Илтер Бейзатов, син на небезивестния бивш ДПС-активист и шеф на „Паламара“ Бейзат Яхя. Само един от тукашните избиратели на ГЕРБ не е обозначил кръгчето с номер 102, а местните предполагат, че вероятно е забравил числото.

В тази секция има общо 989 избиратели и над половината от тях са участвали в парламентарните избори.  Отчетени са общо 486 действителни бюлетини, всички на хартия. От тях, както стана ясно, 401 са за ГЕРБ и то персонално за Илтер Бейзатов. 

Доскорошната първа сила в Делиормана ДПС сега има скромните 72 гласа и само 9 преференции. В цялата секция има още десетина преференции – 1 за листата на Воля, 3 за Републиканци за България, 2 за БСП и 1 за листата на Васил Божков. Екзотиката се допълва и от една преференция за „Общество за нова България“.

Разгромяващият мажоритарен резултат на Илтер Бейзатов се повтаря и във втората секция в село Вълнари. В нея са вписани 887 избиратели, от тях са гласували 489. Отново няма нито един гласувал машинно. Тук ГЕРБ има 380 гласа, от които 373 са с преференция за втория в листата Бейзатов. ДПС печели в тази секция 93 гласа, а преференциите и за движението, и за останалите партии отново са скромните една-две бройки. 

Село Вълнари има кмет от ДПС, но е в състава на община Никола Козлево, управлявана втори мандат от Ешреф Реджеб, едно от остриетата на ГЕРБ сред местните турци, който винаги стои плътно до Бойко Борисов при посещенията му в региона. Общината по традиция регистрира най-висока активност на изборите и също толкова висока подкрепа за ГЕРБ.  Сега обаче освен вярност към управляващата партия, местните избиратели добавиха и масов, почти 100-процентов преференциален вот за определен кандидат.

Войната за преференциите

Интригата с втория в листата на ГЕРБ – Шумен Илтер Бейзатов започна още при включването му в бюлетината. То беше посрещнато с глуха съпротива от местните структури на ГЕРБ, които се почувстваха обидени от предното място на Бейзатов, гарантиращо му влизане в парламента. Освен че не е от Шумен, Бейзатов доскоро нямаше нищо общо с ГЕРБ. Той, както и баща му, беше активист на ДПС и дори беше кандидат за общински кмет на Венец от партията на почетния председател Доган.  Затова старите гербаджии приеха като предателство включването на човек от друга партия на челно място в листата. Още повече, че бюлетината на ГЕРБ в Шумен се води от просветния министър Красимир Вълчев, който е водач и в Стара Загова и се очаква да влезе в парламента оттам, освобождавайки място в Шумен, те. гарантирайки сигурен мандат за Бейзатов.

И започна една тиха, необявена, но затова пък мащабна война вътре в ГЕРБ. Война за  преференции. Въпреки глухия ропот, никой от активистите не посмя да се противопостави публично на сложения „отгоре“ втори в листата, нито пък се намери някой, който да хвърли оставка в знак на протест.  Неофициално обаче се знаеше, че останалите кандидати ще работят за преференции с цел да изместят Бейзатов от второто място.  Необявената война стигна дотам, че партията в Шумен и Илтер Бейзатов водеха отделни предизборни кампании. Медийните публикации на Бейзатов бяха подписвани от името на „Пресцентър на кандидата за народен представител“ и вероятно той си е плащал сам за изявите. Докато останалите партийни публикации носеха подписа „Пресцентър ПП ГЕРБ“.  

Бейзатов обаче направи контраофанзива и събра силен мажоритарен вот в региона – той има впечатляващите 6 799 преференции в региона, като постави своеобразен рекорд, а хората от щаба му посочват, че той сам е събрал почти един мандат за партията.  На изборите ГЕРБ получи 19 731 гласа, от които 11 330 са с преференции. С разгромяващите си преференции, Бейзатов уплаши местните активисти, че може да измести и водача на листата Красимир Вълчев. За Вълчев има отбелязани 1062 преференции и заедно с бюлетините без преференции /8401/, гласовете за него стават общо 9 463.  Така че подреждането в листата се запази в първоначалния си вид.

Реклама на Димитър Александров на най-оживеното кръстовище в Шумен

След Бейзатов, най-много преференции има осмият в листата, досегашният депутат от ГЕРБ Димитър Александров. Той също започна силна мажоритарна кампания и на много места в Шумен се появиха билбордове с неговата снимка и с преференциалния му номер в бюлетината. При това билбордовете бяха разположени на възлови кръстовища и до големи търговски хипермаркети, така че нямаше как да останат незабелязани. Александров вече е играл успешно играта на преференции – той влезе именно с мажоритарен вот в предходния парламент. Сега обаче не му достигнаха малко над 200 гласа, за да се придвижи на трето място в листата. Алексанадров получи 1074 преференции на вота в неделя, но за да измести предните кандидати трябваше да има 7 % от общите гласовете за бюлетината, т.е. 1 381 гласа.  В тази кампания Димитър Александров беше сложен на осмо място, което местната структура разчете като лоша оценка за него.  

ГЕРБ е рекордьор по преференции

На тези избори ГЕРБ е рекордьор по броя на преференции с общо 11 330 преференциални бюлетини.

На второ място по преференции е БСП с общо 4 511 преференциални бюлетини, следват Има такъв народ – 3 080 преференции, ДПС – 1 683 преференции, ВМРО – 998.

Никой от останалите кандидати обаче не може да се мери с близо 7-хилядния вот за Илтер Бейзатов. На второ място по лични преференции в региона е областният и общински лидер на БСП Веселин Пенчев, с 1 123 преференциални бюлетини. 

Илтер Бейзатов е един от двамата следващи депутати от ГЕРБ – Шумен в новия парламент. Кой ще е другият, зависи от избора на водача Красимир Вълчев дали да влезе от Шумен или от Стара Загора.

В 45-тото НС Шумен ще има двама депутати от ГЕРБ, двама от ДПС, един от Има такъв народ и един от БСП.

Шуменска област е на челните места в страната по контролиран вот

според проучване на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), публикувано в края на март. Според данните на ИРПС, областите Шумен и Добрич делят третото място в страната по броя на избирателните секции в риск от контролиран вот. 

Близо 1 730 избирателни секции в България са застрашени от контролиране на вота в тях, алаармираха от ИРСП.  Според изследването, най-много секции в риск има в район Хасково – 141, следва Бургас -134, Шумен и Добрич – по 106.

Данните са събрани след анализ на поведението на избирателите в периода 2013-2017 г. Сигнал за контролиран вот са резките отклонения в електоралното поведение в някои секции спрямо поведението на гласуващите в населените места илив  отделните избирателни райони, коментираха  от ИРПС.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име