С вой на сирени линейките на ЦСМП-Шумен ще почетат загиналите от Ковид медици

7 април – Световен ден на здравето

Няма празници за медиците и тази година. Пандемията е първа тема в дневния ред на човечеството. Затова днешният 7 април ще премине под знака на неравенствата в здравеопазването по предложение на Световната здравна организация. Тя призова държавите да гарантират през първите 100 дни на годината ваксинацията на медиците и възрастните хора.

По инициатива на Българския лекарски съюз на Световния ден на здравето ще бъде почетена паметта на починалите от СOVID лекари, професионалисти по здравни грижи, санитари. В 12 ч. с едноминутно мълчание и вой на сирените на линейки медицинското съсловие ще си спомни имената на 120 медици в България, които ни напуснаха, изпълнявайки професионалния си и морален дълг.

Шуменска област загуби лекари, фелдшери, санитари.

Д-р Юлиян Казаков, който работеше във филиала за спешна помощ в Нови пазар

Докато ние живеем онлайн, героите в бяло с последни сили са при пациентите в лечебните заведения. „В името на Аполон-лечителя, в името на Хигия и Панацея“ те следват пътя на лечебното изкуство, както повелява Хипократовата клетва от древността. Нейният модерен вариант е декларацията от Женева (1948 г.), но и в този документ са дефинирани трите ключови ценности в света на лечителя: състрадание, професионална компетентност и автономност. Останалото са обстоятелства за всяка епоха, която трябва да преживее катаклизмите на природата, епидемиите, обратите в цивилизацията.

Филиалът за спешна помощ в Нови пазар е търсен от жителите на четири общини

С морална подкрепа можем да бъдем съпричастни към медиците, за които Здравният празник е спомен от професионалните тържества, научните форуми, срещите с пациенти, медийните инициативи в подкрепа на тяхната кариера. Защитните облекла са новата визия на здравеопазването. Присъединяваме се към инициативата с надежда да си върнем по-скоро нормалността в общуването. Тогава без маска и дистанция да стиснем ръцете им за всеотдайния труд.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име