Костадин Ангелов, кадър БНТ

„Здравеопазването не може да е боксова круша на политиците. Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи“, коментира разпускането на Националния оперативен щаб проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти.

„Нормално е следващият управляващ да избере нов орган“, допълни той, но акцентира, че заедно с главния здравен инспектор продължават да носят отговорност за всички решения, както е по закон.

Оперативният щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

По думите на Ангелов България се справя с третата вълна от коронавирус. „Здравната ни система издържа въпреки големия натиск”, министърът на здравеопазването в оставка.

За периода на последните 14 дни по разпространение на инфекцията България се намира на 11-о място в Европейския съюз. Преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватска, Нидерландия и Чехия. По същия показател България е на 4-о на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Република Северна Македония. По смъртност запазваме второ място и в ЕС, и на Балканите, съответно след Унгария и Република Северна Македония, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име