Дали оставката на правителството да бъде гласувана в пленарната зала, дали премиерът да бъде изслушан по Плана за възстановяване и очакваното освобождаване на Националния оперативен щаб скараха политическите сили в парламента, предаде БНТ.

В крайна сметка със 156 гласа „За“ беше приета оставката на кабинета „Борисов 3“.

Именно извънредната точка в дневния ред – гласуването на оставката на правителството на Борисов, доведе до скандали при първото работно заседание на новия парламент.

„Не само че трябва да бъде гласувана, не само че трябва да бъде приета, но на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Аз не съм сигурен вчера, кой е депозирал оставката в деловодството. Аз не съм видял тук премиера Бойко Борисов, аз не съм сигурен дали не е направен някакъв преврат в държавата, не знам някой от вас видят ли го е, питам и медиите“, каза преди гласуването Георги Свиленски от БСП.

Закриването на Националния оперативен щаб, обявено от кабинета в оставка вчера, също бе тема на обсъждане днес.

С декларации срещу решението на премиера излязоха всички парламентарни групи, освен ГЕРБ.

„Вчера се разбра, че е прекратена дейността на НОЩ. Това изглежда като мероприятие за дестабилизация на контрола на пандемията. Как при болници, пълни с 10 000 болни, се абдикира от базисно управление на кризата. От МС не стана ясно кой и с какви мотиви е решил да разформирова Щаба. Решението е възстановяване на НОЩ. Необичайно е решението да излезе в отпуск. Става дума за заиграване с най-големия страхове на хората. Приемствеността е в основата за възстановяване на държавността. Когато решенията се измерват с човешко здраве, тази цена е непосилна“, посочи Александър Симидчиев от „Демократична България“.

По темата декларация от името на „Изправи се! Мутри вън“ представи Мая Манолова:

„Очевидно Борисов провежда наказателна акция на принципа „след мен и потоп“ с разформироването на Националния оперативен щаб. Борисов се опитва да избяга от отговорност. Трябва да прозвучи, че той може да ги освободи от работа, но не може да ги освободи от отговорност. И отговорност ще се носи от него и от здравния министър. Защо България стана шампион по смъртност? Статистиката е стряскаща. През 2020 г. статистиката на починалите е с около 19 000 повече, спрямо 2019 г. Премиерът дължи отговор. Искаме изслушване на следните въпроси: защо сме на първо място по показател обща смъртност през годините преди пандемията? Това не са изборите, в които мъртвите души се отчитат като гласували, това са почернени семейства. Парламентът трябва да се произнесе какъв трябва да бъде следващият орган, който трябва да управлява кризата. Хората се интересуват как ще се управлява здравната криза. Настояваме Борисов да дойде тук и да даде отговор на тези въпроси“, заяви Мая Манолова.

Декларация от БСП прочете Георги Михайлов: „БСП посрещна решението на Министерския съвет от вчера с тревога. В дейността на Щаба бяха допуснати пропуски. Създадоха се страхове и противоречиви мнения, но оставянето на държавата така буди много въпроси. Нашето предложение е сега, в края на деня, когато се избира комисия по здравеопазване, да анализира внимателно всичко“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име