Днес президентът започна консултации. Първата среща е с групата на ГЕРБ.

Президентът Румен Радев започна днес консултации с основните политически сили преди връчването на мандат за съставяне на правителство. От 9 ч. днес са поканени представители на най-голямата група ГЕРБ-СДС. На срещата с държавния глава пристигнаха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, и.д. премиерът в оставка Томислав Дончев и номинираният за премиер Даниел Митов, а началото на консултации беше излъчено на живо.

От 10.15 ч. президентът ще се срещне с „Има такъв народ“. От 11.30 ч. е консултацията с БСП за България. От 13.30 ч. президентът ще разговаря с ДПС. Консултацията с Демократична България ще се проведе от 14.45 ч. Срещата с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ ще започне от 16.00 ч.

По конституция президентът трябва да връчи мандата на най-голямата формация в 45-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов вече обяви, че коалицията ще предложи правителство начело Даниел Митов.

Ако проектът им не успее, както се очаква да се случи, тогава държавният глава ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Засега не е известна нейната позиция дали ще направи правителство или ще се откаже.

При трети опит президентът има правото да избере парламентарна формация, на която да връчи мандата. Това ще бъде или БСП, или Демократична България.

Цялата процедура трябва да продължи около три седмици.

При неуспех да се състави правителство и след третия опит, президентът ще разпусне парламента, ще назначи служебен кабинет и ще насрочи предсрочни избори. В такъвм случай се очаква предсрочните избори да се проведат през юли.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име