Епископската Базилика в Пловдив вече е отворена за посетители. Снимки Екатерина Кючукова

След дългогодишни археологически проучвания и реставрации, Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство. Вчера Базиликата беше официално открита за посетители на тържествена церемония в присъствието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, Н. Пр. Херо Мустафа, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър и директора на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

„Тя възкръсва, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка“, заяви при откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той изрази увереност, че Базиликата ще се превърне в оживен културен център, привлекателно място за пловдивчани и гости от България и света.

„Базиликата обедини усилията и на над 50 фирми, 48 от които са български. Техният труд, всеотдайност и въображение превърнаха храмът в забележителност за поколения напред“, посочи президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

„Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва културните паметници. Ние сме заедно тук, за да покажем каква страхотна култура и колко древна история има България“ – с тези думи се обърна към гостите американският посланик Херо Мустафа. Тя изрази увереност, че Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.

Епископската базилика е забележителна по мащаба си сграда. Тя е открита по време на археологически разкопки през 80-те години на XX век. Общата ѝ дължина е 83 м, а ширината – 36 м. Тя е функционирала от средата на ІV-ти до края на VІ век и е била най-голямата базиликална сграда за времето си на територията на България и на Балканите. Притежава впечатляваща архитектура с три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за значимостта на християнската общност във Филипопол. По-късно през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Прекрачвайки прага на ранно-християнския храм се пренасяш в света на мозайки, зидове, колони, съдове. Централният вход е от западната част, където ни посреща мозайка на паун, заобиколен от различни видове птици. Изградена е конструкция от специални стъкла и подстъпи, по които да преминават посетителите на Епископската базилика, за да се потопят в атмосферата на ранно-християнския храм. На площ от 2000 кв. метра са експонирани мозайки от IV и VI век на два етажа. Интерактивни монитори ни пренасят в света на жителите на Филипопол преди 16 века.

„За мен бе изключително предизвикателство да изпълним проекта на Епископската базилика и да успеем да съхраним артефактите, открити от археолозите в уникалния паметник на културно-историческото наследство от IV век. Сложността на изпълнението на дейностите по консервацията бе свързана с изграждането на метално съоръжение, конструирано само върху 2 бетонни колони, а останалата част е сглобена по външния контур на филипополския храм“, каза главният изпълнител на проекта инж. Камен Генчев. Той допълни, че 5 години заедно с археолози, конструктори и експерти са работили в синхрон за осъществяването му, като са спазили всички мерки за съхранение и експониране на археологическите разкопки. „Изпитвам огромен респект към нашите предшественици – майсторите на храма, съградили преди повече от 16 века знаково за времето си съоръжение с изящни мозаечни фигури и скулптурни орнаменти“, посочи инж. Камен Генчев, който преди 4 месеца заедно с екипа на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ бе удостоен с приза за „Сграда на годината“.

Безспорно мозайките впечатляват с великолепието си. Те са шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения. Над 150 птици, розети, кръстове, меандри, геометрични фигури украсяват храма, които публиката може да види от 19 април в новия музей.

Комплексът разполага и със зони за събития, презентации, лекции, открити уроци, ателиета, пространство за временни експозиции, камерни концерти и дeтcĸa плoщaдĸa. Базиликата притежава и интepaĸтивни eлeмeнти, технологично подпомогнати от исторически възстановки, очила за виртуална реалност и разнообразни дейности, сред които и детска “Зона на откритията”.

Реставрацията и експонирането на уникалния ранно-християнски археологически обект е дело на дългогодишно партньорство между Община Пловдив, Министерство на културата и фондация „Америка за България“. Стойността на инвестицията е 16 млн. лева, като 8,2 млн. лева са от Фондация „Америка за България“, а останалите – от Община Пловдив.

Екатерина Кючукова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име