Президентът Румен Радев връчи мандат на първата политическа сила ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви Даниел Митов за кандидат премиер.

Уважаеми г-н Митов, въз основа на чл. 99 ал. 1 от Конституцията на Република България, Ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите правителство, което да ръководи ефективно страната и да я извади от кризата“, каза президентът при връчването на мандата на Митов.

Преди малко повече от час премиерът в оставка Бойко Борисов обяви състава на правителството, което те предлагат.

В новото правителство има 8 нови лица, обяви Борисов. ГЕРБ предлага за вицепремиер и министър на отбраната Румен Христов. За министър на културата е предложен Калин Вельов. За министър на туризма е номиниран Любен Дилов-син.

Останалите номинирани за министри са Кирил Ананиев – на финансите; Екатерина Захариева – на външните работи; Александър Иванов – на регионалното развитие; Деница Сачева – на социалните работи; Десислава Ахладова – на правосъдието; Костадин Ангелов – на здравеопазването; Ивелина Василева – на околната среда; Десислава Танева – на земеделието; Жечо Станков – на икономиката; Делян Добрев – на енергетиката; Красен Кралев – на спорта; Красимир Вълчев – на образованието; Томислав Дончев – на еврофондовете.

Ако от ГЕРБ – СДС върнат мандата, тогава президентът ще упълномощи втората по численост политическа сила в новия парламент – „Има такъв народ“, да състави кабинет.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име