България продължава да пада в класацията за медийна свобода. Страната ни вече е на 112-то място в годишния индекс за свободата на словото, който се публикува всяка година през април от Репортери без граници /подробности тук/.

Това е най-лошото представяне на държава от Европейския съюз, а ситуацията с медиите е определена като много тревожна. Освен че е на дъното на ЕС, България е изпреварена от страни като Мозамбик, Гвинея, Боливия и Бразилия, а непоследствено след нас са Индонезия, Бенин и Замбия.

„Малкото критични журналисти /в България, б.р./ са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти“ – това се казва в краткия анализ на Репортери без граници за ситуацията с медиите у нас в периода след април 2020 г.

„Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично“, посочват от „Репортери без граници“.  Организацията изтъква, че правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии при пълна липса на прозрачност и това насърчава медиите, които получават такова финансиране, да се отнасят благосклонно към властта.

„Репортери без граници“ дават пример с ареста и боя на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести, с побоя над журналиста Слави Ангелов от март 2020 година, заплахите срещу Николай Стайков заради разследването му за „Осемте джуджета“, съдебният тормоз над независими медии като „Биволъ“ и групата „Икономедиа“.

Индексът на „Репортери без граници“ всяка година оценява свободата на словото в 180 държави. На челните места с най-свободни медии са Норвегия, Финландия, Швеция и Дания, а в дъното на класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея. Според тазгодишната класация, в 73 държави журналистиката е напълно или сериозно възпрепятствана, а в други 59 търпи ограничения.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име