Излъченият от ГЕРБ кандидат за министър-председател Даниел Митов върна възложения му от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат на президента, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

При връщането на мандата предложеният за премиер Даниел Митов каза, че са искали честни и открити разговори с другите екипи, че са положили усилия и са направили екип от специалисти, но техните усилия не са били оценени и партиите са проявили политическа незрялост.

„Смятахме, че бихме могли да съставим кабинет, бяхме подготвени с екип, бяхме готови и с политики за разговори, за съжаление партиите, с които мислихме, че можем да водим разговори, за мен, арогантно проявиха политическа незрялост, те и отказаха разговори с нас“, каза Даниел Митов, цитиран от БНТ.

Президентът благодари за положените усилия на коалицията ГЕРБ-СДС да съставят кабинет.

В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат за съставяне на правителство на  втората по численост парламентарна група в Народното събрание. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили, заяви Румен Радев.

„България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети“, каза още държавният глава и подчерта, че само легитимен кабинет, който се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име