Снимка ИТН

Слави Трифонов, лидер на втората по големина политическа сила в новия парламент „Има такъв народ“ обяви, че ще върнат мандата за съставяне на правителство, защото партията няма необходимия брой депутати или партньори за стабилно мнозинство.

„Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас. Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост. Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор“ – това обяви на страницата си във Фейсбук Слави Трифонов, завършвайки с намек за предсрочни избори.

Преди това новите формации в парламента Демократична България и „Изправи се! Мутри вън“ изразиха готовност да подкрепят правителство на „Има такъв народ“, но трите формации нямат мнозинство в парламента. БСП и ДПС също обявиха, че ще подкрепят правителство от „новите партии“, но от ИТН отказват такава възможност.

След като ИТН върне втория мандат, президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство, като има право да избере на която парламентарна група да го даде. Ако и третият мандат бъде върнат, държавният глава ще назначи служебно правителство и ще насрочи нови парламентарни избори, като разпусне сегашното 45-то Народно събрание. Очаква се следващите предсрочни избори да са през юли.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име