Ася Аспарухова ръководи заседанието на общинския съвет на 29 април

Общинският съвет в Шумен избира на днешното си заседание нов председател на мястото на Красимир Минчев, който беше свален от поста след гласуване на предходното заседание. По-късно Минчев напусна и общинския съвет по свое искане.

Днес на мястото му започна работа Десислава Василева, следващата в листата на ГЕРБ.

Заседанието на общинския съвет започна малко след 9 ч. с участието на 40 от общо 41 общински съветници. То се ръководи от заместник-председателя на местния парламент Ася Аспарухова.

В дневния ред са включени общо 52 точки и устни питания

9,40 ч. Какво се случва със средствата от продажба на общински жилища?

Какво се случва със средствата от продажба на общински жилища? Този въпрос постави лидерът на БСП Веселин Пенчев, който поиска информация дали около 200 000 лв., получени от продажба на общински жилища, са включени в бюджета за строителство на нови жилища, както разпореждат решенията на общинския съвет. Смисълът на това решение е когато общината продава имущество, да изразходва поне половината от получените средства за ново имущество, за да не намаляват активите на общината, посочи Пенчев.

Веселин Пенчев, сн. архив

Зам. кметът по финанси Татяна Костова отговори, че парите са в параграф 40, където са целеви средства за купуване на общинска собственост, погасяване на кредити и пътна инфраструктура. Не може да се каже, че са намалели общинските активи, заяви Костова.

Веселин Пенчев обаче репликира, че ако човек си продаде жилището, за да си плати дългове, това на практика е загуба на имущество. „Това е лошо управление на активите“, коментира Пенчев и заяви, че на следващото заседание ще пита колко е намалял жилищният фонд в Шумен през последните 5 години

9,45 ч. Кметството пак брани шефката на поликлиниката, зам. кметът по здравеопазване не може да каже колко са заразените в Шумен

Кметският екип отново защитава управителката на ДКЦ 1 за начина, по който се ръководи здравното заведение в епидемията, а зам. кметът по здравеопазване д-р Светла Маркова не може да каже колко за заразените към днешна дата в община Шумен. Това стана ясно от дебатите по повод питане на общинския съветник Добромир Драев, председател на групата „За Шумен“.

Драев постави конкретни въпроси за противоепидемичните мерки в ДКЦ 1, където има много сигнали и от граждани, и от медици, че става смесване на потоците от здрави и болни пациенти и че има пропуски в мерките. Вместо собствен анализ на ситуацията, кметският екип приложи отговор от самата управителка на ДКЦ 1 д-р Магдалена Ангелова, според която всичко в поликлиниката е наред.

По този повод Драев коментира в сесийна зала, че питанията към кмета са инструмент, предвиден от закона и от правилника на общинския съвет и трябва да бъдат червената лампичка, която да светва пред администрацията. Тези питания са съставени след консултации и анализи, а конкретно за това питаве с мен се свързаха и граждани, и медици от ДКЦ 1, заяви Драев. Той определи отговора на д-р Ангелова като повърхностен и коментира, че в момент на пандемия и здравна криза е асбурдно да се неглижира такъв проблем. Драев призова и общинския съвет да не замита проблема, защото именно местният парламент е принципалът на ДКЦ 1.

Добромир Драев

„При мен вече има и преписка от 6 лаборанти от поликлиниката, която е била спряна от предходния председател, въпреки че е била адресинана до здравна комисия“, съобщи Драев. И призова съветниците от здравна комисия и зам. кмета по здравеопазване да седнат на една маса и да поискат от д-р Ангелова ясни и точни отговори. „Трябва да разберем кои са детайлите, заради които се увеличава статистиката на заболелите в Шумен. Ако ДКЦ не си свърши работа, нещата ще бъдат още по-сложни през есента“, коментира Драев.

Зам- кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова очаквано се хвърли да брани шефката на поликлиниката и не намери нито едно дребно детайлче, за което да я упрекне. Явно д-р Маркова не е стъпвала в поликлиниката и не вижда как се тълпят и здрави, и ковид пациенти в коридорите пред рентгена. Явно не е чула нито един от конкретните примери, които гражданите посочват в социалните мрежи, за струпване на едно място на всякакви пациенти в ДКЦ. Д-р Маркова защити шефката на поликлиниката и определени нейния отговор като изчерпателен и обясняващ всичко.

Все пак зам. кметът призна, че Шумен има по-висок брой заразени, но веднага намери удобно обяснение – това било, защото тук сме правели бързи тестове, за разлика от други градове. „Да, така е, имаме по-висок брой заразени, но знаете ли, че Търговище и Разград не са направили такива ковид сектори за изследване на пациените? Ние направихме всичко възможно и ковид секторът работи с безплатни тестове, а в ДКЦ има и два ваксинационни кабинета“, каза д-р Маркова.

Екскметът Красимир Костов обаче малко я обърка с въпроса си дали знае колко са заболелите от ковид в община Шумен. „Няма такава статистика от март миналата година, в момента не съм подготвена за тази цифра, но можем да я подготвим“, отговори д-р Маркова. „Това, че нямате данни, за мен е притеснително. Вие наблюдавате пандемията и я управлявате. Как може да я управлявате, ако нямате ежедневни данни?“, репликира Костов.

Очаквайте още информация за сесията

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име