Ловната ограда в ДУ "Каркария", ограничаваща достъпа до тракийското светилище "Гарванов камък". Снимка Зелени закони

Над 470 000 декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна – повечето контролирани от 50 частни фирми, сред които тези на Валентин Златев, Гриша Ганчев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Тодор Батков, Фуат Гювен, Гео Дундаров, Емил Димитров и други. Това пише в свой анализ по темата Инициативата „Зелени закони“.

Изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите, посочва организацията и пояснява, че по искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите.

„В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност. Процесът на обсебване и феодализация на горите и дивеча от ловни олигарси може да бъде прекъснат единствено чрез пълна прозрачност и пренаписване на правилата за отдаване на ловните територии“, заявяват от „Зелени закони“.

Организацията посочва, че във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от „ловни олигарси“, започва кампания по осветяване на причините за този процес.

За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен, се казва в анализа. Оттук произтича и най-големият проблем – при изграждането на ловни огради изобщо не се отчитат интересите на собствениците на земи и останалите заинтересовани страни.

От друга страна, за да спести пари на ловните олигарси, държавата изрично не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, за да се създадат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до днес в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов, посочват от „Зелени закони“.

Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите. Естествено нищо не може да направи срещу това, защото тези огради принадлежат на най-влиятелните хора в България, коментира от „Зелени закони“.

В списъка на оградените площи са посочени и Шумен, Паламара, Върбица, Търговище, Тервел.

Пълният анализ можете да прочетете тук.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име