Очаква се най-късно в петък парламентът да бъде разпуснат от държавния глава, прогнозира пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Така 45-тото Народно събрание ще бъде закрито само месец след изборите на 4 април.

За първи път в най-новата история ще има извънредни избори месец след редовните парламентарни избори. До тази ситуация се стигна, след като мандатът за съставяне на правителство беше върнат първо от ГЕРБ-СДС, след това от втората политическа сила „Има такъв народ“. Днес президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“, но социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет.

Прогнозира се, че новите избори ще са на 4 или на 11 юли, датата ще бъде определена от президента.

Междувременно той започва консултации за състава на новата Централна избирателна комисия, която ще е от 15 души. Четирима представители в ЦИК ще има ГЕРБ-СДС, по трима „Има такъв народ“ и БСП, по двама коалицията „Демократична България“ и ДПС, и един представител ще бъде излъчен от „Изправи се! Мутри вън!“. Пред президента партиите и коалициите ще представят своите номинации за членове на ЦИК, като трябва  да постигнат съгласие за ръководството на комисията. Кой ще бъде председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

Президентът ще назначи и служебно правителство, което е с мандат три месеца, докато се проведат избори. Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име