Днес отбелязваме един от най-обичаните и почитани в цяла България празници – денят на свети Георги Победоносец. Георги е най-популярното мъжко име в страната и се носи от над 155 000 души. Днес имен ден празнуват и хората с имена Ганка, Гинка, Гергана, Ганчо, Галя, Гергин, затова броят на имениците е близо 230 000 души.

Празникът на воина светец се отбелязва като Ден на храбростта и българската армия. Той води началото си от 1880 г., когато с указ на княз Александър Батенберг е постановено честването му. Тази година за втори път заради пандемията няма да се проведе традиционният военен парад в центъра на столицата, за да няма струпване на хора. Ще се състои обаче водосветът на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин, а в ритуала ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

В българския обреден календар Гергьовден е един от най-значимите празници, с който започва стопанската година. Освен на воините, Св. Георги е покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. Според народната традиция, на празничната трапеза се слагат печено агнешко, обредни хлябове, мляко и сирене.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име