Илчовски на заседанието на парламентарната комисия. Сн. Фейсбук

Потресаващи гледки в края на ерата „Борисов“. И ще става още по-грозно – под това заглавие Дойче Веле публикува коментар на проф. Евгений Дайнов за края на режима на Борисов и за свидетелствата на агробизнесмена Светослав Илчовски пред Парламентарната комисия за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ, които снощи предизвикаха огромен отзвук в социалните мрежи. Илчовски разказа пред депутатите за схеми на кръг около Бойко Борисов, който с помощта на институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни. Бизнесменът направи шокиращи твърдения за показан клип със сексуални издевателства в ареста на обвиняем, неудобен на ГЕРБ, както и за публичното му показване от премиера на сбирка.

Ето коментара на проф. Евгений Дайнов пред Дойче Веле:

Евгений Дайнов, сн фейсбук

„В политиката, повтаряше Иван Костов, нещата имат собствени имена. Всяко нещо, което се случва, си има име. Въпросът е то да бъде назовано. Защото веднъж назовано, на повърхността излиза истината. И вече няма как тя да бъде замазвана с похватите на „Севда ТВ”.

Името на това, което се случва в България

Да назовем някои неща от последните дни със собствените им имена. Заседава комисията на Мая Манолова за разследване на делата на Борисовата власт. Свидетелства жертва. Разказът е потресаващ, тъй като жертвата, очевидно решила да си сложи главата в торбата, разказва нещата такива, каквито са. Стига до момента, в който в едно от седалищата на властта са събрани двайсетина недостатъчно покорни предприемачи, за да им бъде излъчено поучително филмче: а именно, как в затвора насилват сексуално вече арестуван предприемач. Да си знаят какво се случва на недостатъчно послушните.

Тази случка си има име: фашизъм, но с местна мутренска специфика. Да видим исторически аналог. След опита за атентат срещу Хитлер през лятото на 1944 година в арестите се оказват заговорници, заподозрени и просто неугодни на „фюрера“. С тях се разправят по следния начин: окачват ги откъм гърба на големи куки (на които в кланиците провесват животинските трупове) и ги оставят така, докато умрат. Снимат цялото упражнение на филм, след което го показват на офицерството като предупреждение – какво се случва с онези, които не са лоялни към „фюрера“.

В нашия случай докато свидетелят споделя ужасяващия си разказ, в залата на разследващата комисия в Народното събрание нахлува шайка ГЕРБ-депутати. И с физическо въздействие прекъсват работата на комисията.

И тази случка си има собствено име: болшевизъм. В началото на 1918 година в Петроград се свиква Учредително събрание, което да преоснове Русия от монархия в република. То е надлежно избрано на избори, неоспорвани от никого. По време на първото заседание в залата нахлуват десетина матроси-болшевики и разтурят събранието със заплахи за насилие.

Елементът на местната мутренска специфика е в изнасилването на арестанта. Едно време, в по-зле уредените казарми, както и в мъжките спортни школи изнасилването на мъже се ползваше като инструмент за пречупване и подчинение. Впоследствие този похват бе пренесен в мутренските среди, а по-късно очевидно и в средите на властта, произлизащи отчасти от мутренските среди.

Тези хора няма да си тръгнат просто така. Ще бъде грозно.

Беше ясно, че краят на режима на Борисов ще е съпроводен от изключително грозни гледки. Но това е само началото. Тепърва ни предстои да узнаем още по-ужасяващи неща. Страхът в душите на жертвите очевидно отстъпва, за да бъде заместен от ярост. Ще завалят още свидетелства. Отравянето на Гебрев от агенти на Путин, вероятно асистирано от същия този режим, ще ни се вижда като невинна закачка.

Дотук намерихме три собствени имена на този режим: фашисти, болшевики и мутри. Предстои ни да намираме още. Това загатна самият Борисов в отговор на свидетелствата на жертвата в разтуреното заседание на комисията: „Знаеш ли и ние какви хубави работи (…) Какви работи сме им подготвили (…) Готвиме се с още по-голяма сила да се врежем в тях”. Имайки предвид мутренския аспект на случката, изборът на метафората „врязване” е сам по себе си показателен.

Тези хора няма да си тръгнат от властта „безмълвно, по английски”, както пееше Висоцки. Ще бъде грозно“.

Публикацията в Дойче Веле можете да видите тук

„Когато си гледал клип за назидание“ – за мълчанието след шокиращите разкрития – под това заглавие Дневник обобщава различни реакции в социалните мрежи.

Ето коментара на пиар анализатора Диана Дамянова:

„ЕВРОПЕЙСКИ ЖИВОТ

ПЪРВО: Министър-председател на европейска държава получава за рождения си ден кюлчета злато от крупни бизнесмени и „забавлява“ гостите си от политиката и бизнеса с клипче с изнасилване на бизнесмен в затвора. Записът е направен от надзирател, а потърпевшият лежи там без присъда.

Подарък от признателни бизнесмени е и девойка на стойност 5000 лв.

ВТОРО: Разказът е направен от човек, който първо е плащал 10%, после 20 и така , докато накрая са му поискали 50% от бизнеса. Този разказ поразително прилича на този на Васил Божков и просто показва КОЙ отнема бизнеси в България. И не, не е просто някакъв Пеевски!

ТРЕТО: сега, когато произходът на кюлчетата е ясен, а девойката с телефона е известна, онова което е прокурор на страната трябва веднага да обвини изнеслия информацията бизнесмен в стоте смъртни гряха, ако обаче същият не се окаже „внезапно смъртен“ и въобще доживее до петък. Или просто не изчезне.

ЧЕТВЪРТО:Политици от ГЕРБ лягат на амбразурата и със собствените си тела и глави се опитват за задушат разказа на потърпевшия. Явно и те са гледали клипчетата с изнасилванията за назидание! Наоколо е и някаква мутра-боец, явно той контролира раздаването на наказанията.

ПЕТО: Всичко това се разиграва в сградата на българския парламент и остава незабелязано от медиите на властта. Може би и те са гледали клипчето.

ШЕСТО: Само това да е извършил 45 парламент, то той си е заслужил живота.

СЕДМО: Това не е някаква си там корупция! Това е извратена власт на болен човек, обкръжен от хора, които знаят какво се случва, ако не слушаш. Защото са гледали клипчета и са ходили на рождени дни.

Как можахме да го допуснем и защо сме си по къщите, а не на улицата е единствения въпрос.

Весел Гергьовден и непременно гледайте шоуто с петте самолетчета. Те през това време ще убиват и изнасилват всеки, който посмее да им се противопостави. Просто така, за да знаят другите!“

„Ако дори и само 10% от казаното е истина, прокурори и полицаи трябва вече да нахлуват в офиси и администрации и да арестуват. Човек свидетелства с името си и лицето си за чудовищни неща на официално заседание на Парламентарна комисия и телевизиите не го въртят. Колеги, сериозно ли? Само си представете подобни показания пред Сенатска комисия в САЩ какво би предизвикала…

Както казах, вече не е въпрос на политика. Вече не е въпрос на партии. Вече не е въпрос на ляво, дясно, горе, долу. Въпрос на нормалност е. Живеем в ненормална държава, превзета от една хайка. Един паразит е съсипал всички институции, всички канали за реакция, всяка идея за нормалност. Години ще трябват на обществото ни да се лекува от травмите, които страхливото чудовище от криптата остави“, коментира Любомир Аламанов.

Целият текст можете да прочетете тук

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име