Теофан Димитров. Сн. архив Радиан.бг

Емил Димитров – Ревизоро като министър на екологията не предприе нищо за прилагане на Закона за управление на отпадъците по отношение на загробените криминално 751 тона опасни отпадъци в землището на Шумен, установено от Специализираната прокуратура в гр. София още през 2020 г. Това заяви бившият директор на РИОСВ – Шумен Теофан Димитров по повод интервюто с бившия екоминистър в предаването Денят започва по БНТ.

„Това не беше „впечатляващо участие“, както го нарече водещият, а само празни приказки на Ревизоро без покритие. Опитите му да се прави на интересен и велик, като се подиграва на новия министър Асен Личев са жалки, смешни и копират изявленията на неговия кумир Бойко Борисов“, коментира Теофан Димитров. Ето какво казва той за опасните отпадъци в Шуменско:

„Ревизоро като министър не предприе нищо по отношение на загробените криминално 751 тона опасни отпадъци в землището на Шумен, установено от Специализираната прокуратура в гр. София и обявено още през 2020 г. Лично го уведомих за този проблем писмено. Съгласно действащото екологично законодателство МОСВ и регионалната структура в Шумен веднага трябваше да предприемат мерки за неговото изваждане, безопасно съхранение, обезвреждане или изнасяне извън страната.

Но той не предприе никакви действия като министърр, въпреки че замърсяването на почвата и водите в района, където са заровени тези опасни отпадъци, може да доведе или вече е довело до екологична катастрофа и свързаната с това опасност за здравето на местното население.

Уведомих и прокуратурата за неговото бездействие.

Ревизоро не предприе нищо и по отношение и на държавните служители, съдействали, допуснали и не предприели задължителните от закона действия.

Нямам логично обяснение защо бившият министър Емил Димитров не предприе никакви действия.
Обяснявам си го само с тотално безхаберие, безотговорност, наглост и арогантност.

Има специален член в НК за длъжностно лице, което не изпълни задълженията си по управлението на опасни отпадъци, независимо дали е извършено с или без умисъл. Ревизоро трябва да бъде разследван от прокуратурата, а не да прави изявления по различните телевизии, като се прави на „вода ненапита“. И да, трябва да има изчегъртване и рязане до здраво“.

Аз продължавам да вярвам, че ще си оправим държавата, макар че ще е много трудно, коментира Теофан Димитров. Според него трудностите ще са не толкова заради икономическата съсипия, материалната бедност и мизерията, колкото заради опростачването на обществото, издигането на лъжата, фалша и войнстващия примитивизъм в норма, както и заради кресливата арогантност и безмерната наглост на самопровъзгласили се за „остриета“ и „тежки артилерии“ индивиди от ГЕРБ с техните претенции за незаменимост, непогрешимост и безценен опит.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име