Административен съд

Днес Административният съд в Шумен отмени заповедта на бившия областен управител Стефан Желев за спиране на референдума в с. Мадара и така на практика даде зелена светлина за прякото допитване, съобщи във Фейсбук Даниела Русева, адвокат по делото.

Сега новият областен управител трябва да реши дали ще обжалва постановлението на съда или ще го приеме. Ако няма обжалване, както се очаква, е възможно в с. Мадара да се проведе референдум за отделяне от община Шумен заедно с президентските избори наесен, коментира кметът на селото Неделчо Неделчев.

Припомняме, че миналата година близо 300 души от Мадара събраха подписка с искане за референдум за отделяне на селото от община Шумен. Искането предизвика наженени спорове в общинския съвет, където въпросът беше разглеждан в края на януари. Тогава мнозинството съветници не подкрепиха инициативата.  В същото време обаче общинският съвет в Каспичан единодушно гласува да приеме село Мадара в общината.

През февруари областният управител обяви, че искането за свикване на местен референдум с въпрос „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?“ е незаконосъобразно и отказа да насрочи дата за пряко допитване. Кметът на Мадара обжалва заповедта му в Административния съд.  

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име